CHP: Svjedocima na suđenju priviđao se optuženi dobojski gradonačelnik prilikom majskih poplava 2014. godine

Saopštenje Centra za humanu polituiku koje prenosimo u cjelosti:

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv više svjedoka zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem dobojskom gradonačelniku zbog izazivanja opšte opasnosti prilikom poplava 2014. godine kada je smrtno stradalo 11 Dobojlija i nastala šteta od nekoliko stotina miliona KM.

Prijavljeni su lažno svjedočili da su se čuli, vidjeli i bili sa optuženim na kritičnim mjestima gdje su se gradili nasipi i na drugi način branilo od poplave, da je oko ponoći pred poplavu održana sjednica štaba za vanredne situacije na kojoj je optuženi predlagao uvođenje vanredne situacije i uzbunjivanje čemu se protivila većina članova štaba, da je policija obavještavala i evakuisala ugroženo stanovništvo, da su ugroženi stanovnici odbili da budu evakuisani, da su po nalogu optuženog čamcem spašavani ugroženi, da Doboj nije bilo moguće odbraniti od poplave i slično.

Od tužilaštva je zatraženo da se na osnovu podataka mobilne telefonije, detektora laži i na drugi način provjere lokacije kretanja optuženog i svjedoka, telefonski pozivi i ostalo na osnovu čega bi se utvrdilo da su instruisani i korumpirani svjedoci lažno svjedočili i da nisu vidjeli ili bili sa prvo optuženim na mjestima gdje se on nije nalazio.

Ponovljena krivična prijava podnesena je protiv postupajućeg javnog tužioca i sudskog vijeća zbog neprotivljenja predloženim svjedocima i njihovim iskazima i diskriminaciji svjedoka, kojim se nastoji kompromitovati optužnica i pogodovati optuženom.

Sudsko vijeće je bez protivljenja postupajućeg tužioca eliminisalo kao svjedoka policijskog službenika koji je istraživao odgovornost optuženih, a nije eliminisalo poltrone, sluge i lažove koji su kao instruisani svjedoci i zaposleni u institucijama koje kontroliše optuženi svjedočili u njegovu korist.

Predsjednik centra
Momir Dejanović

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.