C kategorija karta za Evropu

O masovnosti odlazaka profesionalnih vozača iz zemlje svjedoči i podatak prema kojem auto-škole u Srpskoj tokom protekle tri godine nisu mogle prebrojati kandidate zainteresovane za obuku vožnje teretnih vozila, jer ih odmah po sticanju C kategorije čeka posao u inostranstvu.

Tokom pandemije mnogi su ostali bez posla, a izlaz iz te situacije vidjeli su u odlasku u neku od evropskih zemlja. U auto-školama kažu da su im telefoni svakodnevno zvonili, dok su vozači sa nestrpljenjem čekali da završe obuku za vožnju kamiona, te da krenu na put preko granice.

U auto-školi “Stil” iz Prijedora kažu da je polaganje za C kategoriju postao trend u posljednjih nekoliko godina, te da je situacija sa virusom korona bila sve procese usporila, što se sada vratilo u normalu.

– Uglavnom dolaze mladi momci, kada napune 21. godinu, jer je to uslov da bi polagali C kategoriju – kazali su u ovoj auto- koli.

U banjalučkoj auto-školi “15. januar” ističu da kandidati često dolaze na prekvalifikacije.

– Pojačano je interesovanje za C kategoriju, a nažalost motiv je odlazak tih vozača u inostranstvo, pretežno u zemlje EU – kazali su u ovoj auto-školi, dodajući da su se naši vozači pokazali kao veoma dobri.

Vlasnik auto-škole “Volan” iz Banjaluke Milenko Stanetić kaže za “Glas Srpske” da je protekle tri godine vladalo ogromno interesovanje za C, CE i D profesionalne kategorije.

– Trenutno i nema takvih kandidata, samo sporadični slučajevi – rekao je Stanetić. Objasnio je da su skoro svi nakon obuke odlazili u inostranstvo gdje ih je čekao posao, a prosjek godina kretao se između 40 godina i 60 godina.

– Ponude su dobijali ozbiljniji ljudi koji nemaju neko vozačko iskustvo, jer takve na zapadu vrlo rado primaju. Kod njih je bitno koliko imaš godina, a iskustvo nije toliko važno – rekao je Stanetić, dodajući da obuka za kamion, za nekog ko već ima B kategoriju, košta oko 1.000 maraka. 

U derventskoj auto-školi “Dumonjić” kažu da su kandidati za polaganje C kategorije, prije početka pandemije svakodnevno dolazili.

– Međutim, sada je to u procesu stagnacije jer su vjerovatno svi koji su htjeli već i otišli vani. Prije korone to je bilo daleko aktuelnije, čak je tada bilo više onih koji su polagali za taj teretni program, a ne za samu B kategoriju – kazali su u tamošnjoj auto-školi. Dodali su da još posluju po starim cijenama, te da ne znaju do kada će moći tako.

– Cijene po kojima je do sada rađena obuka su neodržive zbog enormnog rasta cijene goriva. One će morati gore, kako bismo mogli podmiriti sve obaveze – kazali su u auto-školi “Dumonjić”.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, Nikola Grbić rekao je “Glasu Srpske” da je i dalje ogromna potražnja za profesionalnim vozačima u Velikoj Britaniji gdje su plate 4.500 funti, ali i u drugim zapadnim državama, dovela do još većeg nedostatka ovog kadra Srpskoj.

– I američko tržište traži ogroman broj vozača, gdje daju dnevnice i po 360 dolara, a kada kažemo da kod nas vozač ne može za mjesec zaraditi više od 1.500 maraka, sve jasno – rekao je Grbić, dodajući da je u protekle tri godine iz RS, ali i FBiH, otišlo više od 5.500 profesionalnih vozača. Sada, kako kaže, ne postoji kompanija u BiH kojoj ne fali bar nekoliko vozača.

– Ako se ovakav trend nastavi u BiH za veoma kratko vrijeme neće imati ko da vozi kamione, autobuse niti da dovozi robu i hranu – zaključio je Grbić.

Žene

U auto-školama kažu da nije rijetka pojava da i nježniji pol dolazi na polaganje za C kategoriju.

 – Tu i tamo bude koja kandidatkinja, a bilo je slučajeva i kada naše državljanke koje žive u inostranstvu, dođu ovdje da polažu, jer ih tamo već čeka posao u gradskom prevozu – kazali su u auto-školi “Volan”.

Izvor: glassrpake.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.