Burna sjednica ‘Željeznica RS’ : ‘Sječu’ preživjeli Savanović i dva direktora

Dragan Savanović, v.d. generalnog direktora „Željeznica RS“, dobio je produženje roka na toj funkciji, odnosno ostaje vršilac dužnosti.

Njemu je, kao i još dvojici izvršnih direktora, dodijeljeni mandat produžen juče, na dan isticanja.

S obzirom na to da se radi o funkciji v.d., po važećem zakonu u RS nije bilo potrebe da se raspisuje konkurs, već je ovom trojcu mandat obnovio Nadzorni odbor ŽRS na jučerašnjem zasjedanju.

Savanović je do sada dva puta postavljan na mjesto direktora i jednom na mjesto vršioca dužnosti, što znači da je već osmu godinu na čelu posrnulog kolektiva, koji je u finansijskoj dubiozi.

Njegovim novim izborom nisu ni najmanje zadovoljni u Sindikatu.

„Mi još nemamo nikakvu zvaničnu potvrdu, ali njegov ostanak smo najavljivali i prethodnih dana. Odranije je poznato da će nedodirljivi Savanović ostati direktor i pored svih revizorskih negativnih izvještaja, dubioze u koju nas je doveo i više krivičnih prijava koje postoje protiv njega i njegovih saradnika. Ovo samo šalje poruku društvu da direktori koji loše posluju ostaju na poslu, dok ovi koji rade dobro dobiju ‘nogu’, što opet pokazuje da politika sve odrađuje kako njima odgovora“, kazao je za „Nezavisne“ Boris Šukalo, potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćajnotransportne djelatnosti ŽRS.

Dok su Savanović i njegova dva najbliža saradnika, a kako nezvanično saznajemo radi se o Bojanu Ristiću i Bošku Preliću, sačuvali fotelje, „sječu“ na funkcijama nije preživjelo 15 rukovodilaca, od kojih su devet bili direktori.

Naime, na prijedlog izvršnog direktora poslova ŽRS, došlo je do privremenog preraspoređivanja rukovodnih radnika u nižim organizacionim jedinicama.

Iz ŽRS su prije rekli da je privremeno raspoređivanje radnika u skladu s njihovom kompetentnošću neophodnom za raspoređivanje na radna mjesta na kojima se zahtijevaju potrebna stručnost, znanje i iskustvo prema važećim propisima koji definišu oblast održavanja željezničkih vozila.

S obzirom na to da je Nadzorni odbor ŽRS zasjedao više sati juče, od njih smo tražili obrazloženje masovnog premještanja te imena onih koji su ustoličeni na upražnjene funkcije. Odgovor nismo dobili, a na telefon nam se nije javljao ni Savanović.

Sindikalci kažu da ih ne čudi što predstavnici medija nisu dobili nikakve informacije.

„To je jedan zatvoren sistem čiji učesnici nikome ne odgovaraju“, kazao je Šukalo.

Ipak, kako „Nezavisne“ nezvanično saznaju od izvora iz ŽRS, sjednica Nadzornog odbora je bila burna, došlo je do više svađa, ponajviše zbog degradiranja 15 radnika, od kojih je najveći dio u partijama ili je blizak funkcionerima iz dvije vladajuće partije čiji ljudi upravljaju željeznicama.

Izvor: nezavisne.com   Autor: Nikola Vidačković

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.