BRAVARI, FASADERI I MOLERI NA CENI! Srednje škole u Republici Srpskoj upisuju na stotine đaka za deficitarna zanimanja

U REPUBLICI Srpskoj na tržištu rada definitivno nedostaju, pre svega, majstori i zanatlije. U prvom redu traže se zavarivači – bravari, fasaderi, moleri, ali i standardni zanati poput mesara, pekara, električara…

Na spisku traženih su i modni dizajneri i obućari. Zbog potražnje za radnom snagom obrazovni sektor RS već od ove godine pored desetine deficitarnih zanimanja, koja se nude srednjoškolcima, uvodi i nove. Spisak novih zanimanja je urađen, kako navode u Ministarstvu prosvete RS, kako bi odgovorili potražnji za radnom snagom iz oko 30 opština RS odakle su dobili predloge koje struke radnici im trebaju.

Očekivanja su da oko 600 srednjoškolaca već u septembru upiše jedan od novih smerova deficitarnih zanimanja.

– U novoj školskoj godini planiran je upis novih zanimanja i to u struci građevinarstvo i geodezija. Tu su dva nova zanimanja, fasader i monter suve gradnje – moler, u struci mašinstvo su takođe planirana dva nova zanimanja – operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike – ističu u Ministarstvu prosvete RS.

I u struci elektrotehnika planira se novo zanimanje – tehničar multimedija, u struci ekonomija biće zanimanje carinski tehničar, a u struci poljoprivreda i prerada hrane planirana su dva nova zanimanja – agrotehničar i agroproizvođač.

Iz Privredne komore RS poručuju da su prilikom izrade spiska deficitarnih zanimanja za ovu školsku godinu osluškivali tržište rada.

– Najtraženiji su definitivno radnici metalske industrije – kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim rečima, iako su najtraženiji zanimanja iz metalske industrije, iz lokalnih zajednica su sugerisali da im trebaju i kuvari, pekari, modni dizajeneri, modelari obuće i standardno mesari, što je dokaz da su tržištu rada potrebni radnici iz različitih oblasti privrede.

Saša Trivić, predsednik Unije poslodavaca RS, kaže da su poslodavci učestvovali u pravljenu predloga sa deficitarnim zanimanjima kako bi sačuvali radnu snagu u RS.

– Većinom se radi o zanatima sa kojima budući srednjoškolci mogu da odmah pronađu posao u RS kad završe školu, ali i da rade i privatno jer su to dobra zanimanja – ističe Trivić.
LJuban Bajić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor

Građevinske škole, kaže da će u narednoj školskoj godini imati dva nova zanimanja i to fasader i monter suve gradnje – moler.

– Škola je planirala da upiše po 12 đaka, jer je ovaj kadar i te kako potreban tržištu rada – izjavio je Bajić.

PLAN UPISA ZA 10.953 ĐAKA

U SRPSKOJ u 95 srednjih školi, konkursom je planirano da u dva upisna roka, od 14. do 25. juna i od 5. do 16. jula, budu upisana 10.953 đaka. Planom upisa predviđeno je da učenici budu raspoređeni u 466 odeljenja.

KONSULTACIJA

DIREKTOR Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić, povodom upisa maturanata kaže da poziva mlade i njihove roditelje da se obrate biroima u njihovim lokalnim zajednicama, koji imaju još preciznije podatke i mogu im pomoći u donošenju odluke.

Izvor: novosti.rs / Autor: S. Mišljenović

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.