Bočinja: Čistili imanje pa pronašli eksploziv, bombe, municiju i tromblonsku minu

Na imanju Maglajlije Z. V. pronađena je veća količina minsko eksplozivnih sredstava, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Dežurna služba Policijske stanice Maglaj u četvrtak u 11.15 sati obaviještena je od kolega iz Federalne uprave civilne zaštite da se u mjestu Bočinja, u pomoćnom objektu u blizini kuće Z. V., nalazi veća količina minsko eksplozivnih sredstava.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK nakon čega je na mjesto događaja izašla uviđajna ekipa Policijske stanice Maglaj, koja je zajedno sa pripadnicima Sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK izvršila uviđajne radnje.

Tom prilikom pronađeni su tromblonska mina M62, dvije ručne bombe M-50, dvije ručne bombe M-52, tri ručne bombe M-75, 111 puščanih metaka kalibra 7.62 x 39 mm, 11 detonatorskih kapisli, 11 upaljača za ručnu kumulativnu bombu M-79, sporogoreći štapin, dužine 10 metara.

Takođe, pronađeno je i 88 pakovanja eksploziva sa oznakom „Trotilski metak“, ukupne težine 17,6 kilograma.

Nakon izvršenog uviđaja po naredbi postupajućeg tužioca minsko eksplozivna sredstva su izuzeta sa mjesta događaja od uposlenika Federaine uprave civilne zaštite.

Obavljenim razgovorom sa svjedocima došlo se do saznanja, da su minsko eksplozivna sredstva pronađena prilikom čišćenja imanja na kojem se nalazi kuća i pomoćni objekat u kojima duže vrijeme nije niko stanovao.

„Pripadnici Policijske stanice Maglaj preduzimaju dalje mjere i radnje u cilju potpunog razjašnjavanja svih okolnosti u vezi pronalaska minsko eksplozivnih sredstava, te će nakon provedenih istražnih radnji dostaviti odgovarajući izvještaj Kantonalnom tužilaštvu ZDK“, saopšteno je iz MUP-a ZDK.

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.