Blagojević: Nepokretnosti su imovina Republike Srpske

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević istakao je da Ustavni sud stvarajući svoje norme u pojedinačnim predmetima neustavno preuzima ulogu ustavotvorca, raspodjeljujući ustavne nadležnosti između BiH i Republike Srpske suprotno slovu važećeg Ustava BiH.

Autorski tekst profesora Blagojevića u vezi sa današnjom odlukom Ustavnog suda BiH kojom je stavljen van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske Srna prenosi u cjelosti:

Ustavni sud BiH je 22. septembra održao 139. plenarnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, odlučio /u predmetu broj U-10/22/ da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj.

U saopštenju poslije održane sjednice Ustavni sud BiH je putem svog internet portala s tim u vezi naveo da Republika Srpska navodno „nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost BiH“.

Zatim se u saopštenju kaže kako je Ustavni sud u vezi sa ovim pitanjem „ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka…“, kao i da je „u tom pravcu djelovao i visoki predstavnik za BiH“.

Kako vidimo, Ustavni sud i ovaj put priznaje da je odlučivao na osnovu svojih ranijih odluka, ističući u saopštenju da je i u ovom predmetu „ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka…“, iz čega se može pouzdano zaključiti kako ni ovaj put nije Ustav BiH /slovo tog ustava/ bio osnova i mjera za odlučivanje Ustavnog suda nego su to bile njegove ranije odluke u drugim predmetima.

Ostatak teksta OVDJE

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.