Američki naučnici ispitali “Sinofarm” vakcinu: Bezbjedne su i efikasne

Vakcine kineske kompanije Sinofarm su bezbjedne i efikasne protiv kovida 19, navedeno je u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Američkog ljekarskog udruženja.

Naučnici su čekali više detalja o ove dvije vakcine, iako se one već koriste u mnogim zemljama, a jedna je nedavno dobila podršku Svjetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu, prenio je AP.

U izvještaju objavljenom onlajn u časopisu Američkog ljekarskog udruženja, zaključuje se da su vakcine efikasne oko 73 odsto, odnosno 78 procenata, kao što je Sinofarm ranije i tvrdio.

Istraživači iz Sinofarma i njegovih lokalnih partnera na Bliskom istoku navode da je u istraživanju učestvovalo oko 40 380 učesnika.

Korišćene su dvije vakcine kompanije Sinofarm, jedna koju je razvio Institut bioloških proizvoda iz Vuhana, druga koju je razvio Pekinški institut za biološke proizvode i placebo.

Istraživanje je izvedeno u četiri države, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Jordanu, međutim, u studiji su prikazani samo podaci za Bahrein i UAE.

– Nema ničeg vrlo iznenađujućeg. U skladu je sa onim što su ranije tvrdili, ali ne uklanja u potpunosti sumnje u vezi sa Sinofarmom – rekao je Ðin Dong-jan, profesor medicine na Univerzitetu u Hongkongu, koji nije bio uključen u studiju.

Vakcine, obje napravljene od inaktiviranih virusa, već su date milionima ljudi širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je Pekinškom institutu za biološke proizvode vakcinu protiv kovida 19 za hitnu upotrebu početkom maja, tako da je to prva kineska vakcina koja je dobila sertifikat

Izvor: srpskacafe.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.