Aerodromi zajednički traže ukidanje takse

Aerodromi Tuzla, Mostar i Banja Luka uputit će zahtjev kojim će tražiti da se van snage stavi odluka o naplaćivanju putničke naknade

Nakon što je Rayanair, prije nekoliko mjeseci, kao razlog otkazivanja letova iz Tuzle, naveo putničke naknade od tri KM koje se uplaćuju Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, jer dovode u pitanje rentabilnost poslovanja avioprijevoznika, aerodromi u BiH zajednički pokreću inicijativu za ukidanje ove naknade. 
Aerodromi Tuzla, Mostar i Banja Luka uputit će zahtjev Direkciji za civilno vazduhoplovstvo kojim će tražiti da se van snage stavi odluka o naplaćivanju putničke naknade od tri KM po putniku i 40 KM po toni prevezenog prtljaga.

– Ryanair je od 1.6. ove godine prestao da saobraća i praktično imamo dva mjeseca i 30.000 putnika koje nismo bili u prilici da opslužimo i da lete sa aerodroma Tuzla. Kada je riječ o toj naknadi od tri KM, aviokompanije kada suspenduju letove tada nema zarade za Direkciju. Samo putnici izgube priliku da lete, a i aerodromi da posluju u kapacitetu u kojem bi eventualno mogli poslovati, rekao je Dževad Halilčević, direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla, izvještava N1.

Iz Direkcije su spremnni na razgovore, ali ukidanje naknade za njih nije opcija.

– I druge zemlje kako u region tako i u EU imaju ovu naknadu koja služi za adekvatno ispunjavanje nadležnosti civilnih vazduhoplovnih vlasti u tim državama, za razvoj i unapređenje civilnog vazduhoplovstva kroz angažovanje kvalifikovanog i iskusnog vazduhoplovnog stručnog kadra i specijalističko i tehničko osposobljavanje, ali i za unaprjeđenje bezbjednosti letenja u generalnoj avijaciji i podizanja nivoa bezbjednosti na međunarodnim aerodromima u BiH, objasnio je Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BHDC-a.

 Iz Direkcije među rješenjima navode i subvencije lokalnih vlasti, prenosi Indikator.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.