Od 1. januara budžetski radnici moći će da štede za dodatnu penziju

Od 1. januara 2020. godine svi radnici koji primaju platu iz budžeta Republike Srpske moći će i da dobrovoljno štede za dodatnu penziju, tako što će im od Vlade dodatno biti uplaćeno 20 KM mjesečno, što neće uticati na njihova postojeća primanja, saopšteno je iz danas iz Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF).

Iz ovog fonda su naveli da je Vlada Republike Srpske 18. jula donijela odluku o organizovanju Penzijskog plana za sve zaposlene čije se plate finansiraju iz budžeta Srpske.

U saopštenju se navodi da EPF pruža priliku građanima da preuzmu odgovornost za svoje prihode u starosti, dobrovoljno i u skladu sa sopstvenim mogućnostima.

Svako ko želi moći i da uveća iznos uplate na lični račun u ovom fondu, a sve informacije o tome dostupne su na internet stranici www.epf.ba.

Evropski dobrovoljni penzijski fond sa radom je počeo krajem 2017. godine i tada je i zvanično zaživio treći stub penzijskog sistema u Republici Srpskoj.

Svi poslodavci iz privatnog sektora u Srpskoj još od kraja 2017. godine imaju mogućnost organizovanja penzijskih planova za svoje zaposlene.

U momentu kada počne kolektivno pristupanje Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu, odnosno kada se počne sa uplatama, svi zaposleni koji ispunjavaju neophodan uslov po automatizmu će postati članovi Penzijskog plana Vlade Republike Srpske koji organizuje njihov poslodavac.

Biće obezbijeđena i mogućnost da se, u svakom trenutku, istupi iz navedenog penzijskog plana.

Cilj automatskog uključenja je dalji razvoj dobrovoljne štednje za dodatnu penziju, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje, kroz afirmisanje poslodavaca da grupno uključe zaposlene u penzijski plan.

Izvor: srpskacafe.com / srna

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.