DIGITALNA mamografija u ZU „FOCUS MEDICA“ Doboj (FOTO)

U sklopu savremenog specijalističkog centra ZU „FOCUS MEDICA“ u Doboju, možete koristiti niz usluga, a ovom prilikom ćemo predstaviti mamografiju. (više usluga – OVDJE).

Dr Obrad Jović, specijalista radiologije

Specijalistički centar ZU “FOCUS MEDICA” Doboj uz stručnost i veliko kliničko iskustvo specijaliste radiologije dr Obrada Jovića, posjeduje DIREKTNO DIGITALNI mamograf – Helianthus DBT, sa kojim se ostvaruju izvrsne dijagnostičke slike.

Trenutno, mamografija predstavlja jednu od najčešće korišćenih metoda slikovnog prikaza dojki i dokazano učinkovita metoda u otkrivanju karcinoma dojke.

Digitalna mamografija je novija metoda oslikavanja dojki, a predstavlja napredak u odnosu na konvencionalnu mamografiju, uz koju povećavamo postotak detekcije karcinoma dojke.


MAMOGRAF U ZU „FOCUS MEDICA“ DOBOJ

VAŽNO JE NAPOMENUTI da se u ZU „FOCUS MEDICA“ Doboj snimanje obavlja na savremenom DIGITALNOM mamografu – Helianthus DBT.

Ovaj mamograf je rezultat zahtjevnog izazova usmjerenog na stvaranje modularnog digitalnog mamografskog sistema koji omogućava krajnjem korisniku da izvrši dubinski skrining i kliničke preglede uz najsavremenije tehnike i dopusti radiologu da procijeni, u bilo kojem trenutku, moguću integraciju naprednijih funkcija. Njegove karakteristike su optimalno vrijeme skeniranja, odlična rezolucija i oštrina snimka…


UOPŠTENO O MAMOGRAFIJI

Mamografija je jedan od načina za rano otkrivanje oboljenja dojke, a metoda je bezbolna, neškodljiva rendgenska tehnika, kojom se dobija jasna slika o unutrašnjosti dojke. Zbog svoje jednostavnosti, cijene i korisnosti mamografija je još uvijek jako korišćenja u otkrivanju raka dojke.

Pogrešno je izbjegavati mamografiju, ukoliko je ona preporučena, iz straha od navodnog štetnog dejstva zračenja. Pri mamografiji žene su izložene veoma malim dozama radijacije, ali rizik je daleko manji od koristi koji mamografija može pružiti. Naime, uz veoma mali rizik da mamografija stvarno izazove neki maligni poremećaj, žena ima potencijalnu korist otkrivanja ima li već bolest i to u stadiju koji se lako i uspješno može liječiti.

Rak dojke je u gotovo svim populacijama u samom vrhu vodećih uzroka smrtnosti kod žena. Od raka dojke u BiH, prema statistikama, godišnje oboli više od 1.400 žena, a nekoliko stotina ih umre i to su uglavnom žene s rakom koji je u trenutku postavljanja dijagnoze već bio proširen izvan dojke. Zato se za mamografiju s pravom kaže da je „PREGLED KOJI ŽIVOT ZNAČI“.


ODGOVORI NA VAŽNA PITANJA

1.Kada je potrebno uraditi prvi mamogram?

Prvi mamogram bi trebalo uraditi oko 40. godine života žene. Kad žena pređe 50 godina, mamografski pregled treba da se obavlja svake 2-3 godine. Mamografsko snimanje se radi između petog i desetog dana, brojeći od prvog dana zadnje menstruacije.

2.Kada je potrebno uraditi mamogram kod osoba sa povećanim riziom od raka dojke?

Kod osoba sa povećanim rizikom od raka dojke (ako je neko od članova ženske linije njihove porodice obolio od raka dojke) prvu mamografiju treba uraditi prije 35. godine života, a dalji mamografski pregledi su neophodni jednom godišnje.

3.Kada je potrebno uraditi vanredni stručni pregled dojke?

Najveći broj promjena na grudima nisu zloćudne, ali ukoliko se uoče kvržice, tvrda mjesta ili bolovi dojke treba se odmah obratiti ljekaru radi otklanjanja sumnje na rak dojke.

4.Koje postoje metode za otkrivanje raka dojke?

  • samopregled dojki, klinički pregled i palpacija dojki
  • ultrazvučni pregled
  • mamografija
  • magnetna rezonancija (MR)
  • kompjuterizirana tomografija
  • scintigrafija

CJENOVNIK njihovih usluga možete pogledati OVDJE.


ZAKAZIVANJE TERMINA, kao i za sve ostalo, možete ih posjetiti ili kontaktirati na brojeve telefona 053/962-635065/188-222.

Izvor: focusmedica-doboj.com



GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.