Categories: DobojVijesti

Više od 430 mjesta u vrtićima u Doboju neće biti dovoljno za sve mališane

DOBOJ – Više od 430 mjesta u četiri objekta Javne predškolske ustanove „Majke Jugović“ neće biti dovoljno za sve mališane čiji roditelji žele da od jeseni o njihovoj djeci brinu vaspitačice, a ne tete, bake i deke.

„U našoj ustanovi najbrojniji je jaslički uzrast i uvijek su najveći zahtjevi za taj uzrast, dakle, za bebice od godinu do tri godine. Mi smo otvorili četvrti objekat u gradu i popunili te kapacitete, sada su u toku najave roditelja da vidimo koliko djece odlazi u školu. Dakle, tu se uvijek radi otprilike o 80 do 100 novih mjesta, tako će, vjerujem, biti i ove godine. Od 15. do 30. maja je javni poziv za prijem djece u sve naše objekte, uzrasta od godinu do šest godina, i mi očekujemo da će i ove godine sigurno ostati neupisane djece, kao i svake godine, tako da će, eto, grad Doboj imati potrebu za osnivanjem još jednog objekta“, izjavila je Anđelka Kuzmić, direktorka JPU „Majke Jugović“.

„S obzirom na to da je veliko interesovanje, naravno da će grad ići u tom smjeru da se pravi novi vrtić. Trenutno, što se tiče lokacije, nisam upućen, ali ići će se u tom smjeru“, rekao je Dario Narić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.  Najviše fizičkog posla vaspitačice i vaspitači imaju s najmlađim korisnicima vrtića kojima mijenjaju pelene, hrane ih i presvlače.

„Ujutru je najteže ono razdvajanje djeteta od roditelja. Malo bude plača, ali mi smo tu da ih utješimo i zabavimo. Što se tiče jasličke grupe, tu ima više fizičkog napora, a sa starijima se više uči i priprema za školu. Djeca se ovdje osamostale, stiču drugarstva i spreme se za školu, a dok bake i deke više maze. Mazimo i mi, ali zna se kada“, kazala je Svjetlana Jokić Jovanović, vaspitačica.

Za ukusne obroke u vrtiću zadužen je Slavko Tošić, šef kuhinje JPU „Majke Jugović“, koji nakon 23 godine radnog iskustva kaže da mališani najviše vole da jedu pasulj, a na naše pitanje šta djeci nije toliko omiljeno, odgovara:

„Ispočetka nisu voljeli brokulu, nisu ni špinat, ali i to su već naučili da jedu. Malo pomiješamo i nema tu problema, sve se pojede. Nema tu zavaravanja, prije se pravio posebno špinat, nisu to htjeli. Sada napravimo pire od špinata i krompira, zajedno. Kada to vide, to ide, ništa ne ostavljaju, a ako stavimo posebno, neće da jedu“, priča Tošić.

Izvor: nezavisne.com / Autor: Sanja Čakarević

GD

Recent Posts

Doboj: „Željeznice RS“ u minusu 41 milion maraka

DOBOJ – „Željeznice RS“ (ŽRS) završile su prošlu godinu sa gubitkom od 40,8 miliona KM…

2 dana ago

Poznato u kojim opštinama će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore: Doboj, Tešanj,…

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na ranije održanoj sjednici odluku o primjeni pilot…

2 dana ago

Saopštenje MUP-a: Ako vam stigne poruka na Viberu sa ovih brojeva odmah reagujte

Da biste provjerili da li je vaš broj, odnosno Viber nalog kompromitovan, iz MUP-a su…

2 dana ago

Konzerve graha u kojima su pronađeni ostaci miša isporučene i u BiH

Na tržište BiH isporučene su konzerve graha iz Italije u kojem su pronađeni ostaci miša,…

2 dana ago

PRODUŽEN PRITVOR OSUMNJIČENIMA ZA UBISTVO SAŠE KULIŠIĆA: Vrhovni sud Srpske donio odluku

VRHOVNI SUD Republike Srpske produžio je za tri mjeseca pritvor Andreji Kajganić i Draženu Lazareviću…

6 dana ago

Pitali smo građane Doboja: Šta je urađeno da se ne ponovi 2014. (VIDEO)

DOBOJ – Deset godina nakon velikih poplava koje su pogodile BiH i region, a tako…

6 dana ago

This website uses cookies.