Categories: Obrazovanje

Ugostiteljske škole na ivici opstanka

Ugostiteljske škole širom Republike Srpske nalaze se na ivici opstanka, s obzirom na to da se nijedna ne može pohvaliti ispunjenim planom upisa u prvi razred za zanimanje konobar, a slična je situacija i sa kuvarima i poslastičarima.

Rekli su to za “Glas Srpske” direktori škola, ističući da se broj učenika upisanih za zanimanje konobar u većini slučajeva može izbrojati na prste jedne ruke. Zašto je to tako ne znaju, s obzirom na to da su škole uglavnom opremile učionice za praktičnu nastavu i imaju dobre uslove za školovanje navedenog kadra.

Prema saznanjima “Glasa” u banjalučku Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu u prvi razred na smjer ugostiteljski tehničar upisalo se devet, a za konobara su upisana svega četiri učenika.

Situacija nije sjajna ni u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Brodu.

– Planom upisa predviđeno je jedno odjeljenje konobar/kuvar, odnosno ukupno 24 đaka. Međutim, upisano je po šest učenika za svaki od ova dva smjera – rekla je direktorica te škole Dragica Ivanović, izrazivši nadu da će Ministarstvo prosvjete i kulture imati sluha i odobriti ovakvo brojno stanje. Ona je dodala da je slična zainteresovanost svršenih osnovaca za upis na ova zanimanja bila i prošle godine.

– Iako je drugi upisni rok još u toku, ništa se neće promijeniti – poručila je ona.

Ispunjenim planom upisa ne može se pohvaliti ni Ugostiteljska i trgovinska škola u Doboju, gdje je plan za narednu školsku godinu bio da u klupe sjedne 120 učenika prvog razreda, a upisano je svega 82.

– Upisano je 11 učenika za smjer kuvar, devet za konobare, a za pekar-poslastičar ukupno 13. Ne razumijem zašto djeca zaobilaze ova zanimanja, ne samo kod nas, nego i u banjalučkoj školi koja takođe ima odlične uslove za praksu. Za zanimanje poslastičar resorno ministarstvo daje stipendiju u iznosu 100 maraka mjesečno i plaćen prevoz i opet nema dovoljno zainteresovanih – rekao je direktor škole Predrag Pašić.

U školama ističu da se u većini slučajeva svršeni osnovci upisuju na određena zanimanja vodeći se time gdje idu njihovi drugari iz razreda ili željama roditelja, ne gledajući da li će s nekim zanimanjem sutra imati zaposlenje ili neće.

U resornom ministarstvu navode da će tačan broj upisanih učenika u školskoj 2021/2022. godini imati nakon što drugi upisni rok bude završen i škole dostave podatke. Naveli su da je u protekloj školskoj godini u srednjim školama u oblasti ugostiteljstvo i turizam u prvi razred upisan 691 učenik, od kojih 88 na smjer konobar, a 64 na smjer ugostiteljski tehničar.

Lokali vape za radnicima

U ugostiteljskim objektima širom Srpske vape za radnom snagom, jer kako kažu, konobara nema ni za lijeka. Član Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić rekao je da gotovo da nema lokala u Banjaluci koji ne traži radnike.

– Konobari su mahom otišli da rade u Hrvatsku tokom ljetne sezone, jer su plate daleko veće nego kod nas i sada je najveći problem nedostatak radnika – rekao je Tatić.

Izvor: glassrpske.com

GD

Recent Posts

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 sata ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

21 sat ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

21 sat ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

22 sata ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

2 dana ago

This website uses cookies.