Categories: Doboj IstokGračanica

Premijer Novalić održao radni sastanak s delegacijom Vlade TK; U fokusu razgovora bila putna komunikacija Tuzla – Doboj

Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u petak je održan sastanak sa delegacijom Tuzlanskog kantona, koju je predvodio kantonalni premijer Irfan Halilagić. U fokusu razgovora bila je putna komunikacija Tuzla – Doboj, trasa koja prolazi kroz općine Lukavac, Gračanica i Doboj Istok. Riječ je o “žili kucavici” ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za Federaciju BiH. Također, razgovaralo se i o regulaciji korita rijeke Spreče.

Ovom prilikom, predstavnici Tuzlanskog kanton upoznali su premijera Novalića sa potrebom što skorijeg razvoja i jačanja cestovne komunikacije unutar Tuzlanskog kantona, te problematikom sa kojom se susreću na terenu. To se prije svega odnosi na neriješene imovinsko-pravne odnose u sprečanskoj dolini, kao i na poteškoće u procesu dobijanja saglasnosti za regulaciju korita rijeke Spreče, koje se proteže i na područje drugog entiteta.

Zaključeno je da je neophodno u što kraćem roku uraditi elaborat potencijalne trase ceste i novog vodotoka rijeke Spreče, kao osnovu za početak izrade glavnog projekta.-Nedostatak gradnje u BiH je posljedica nedostatka projekata, a ne novca. U fokusu svjetskih i evropskih institucija i fondova su vodni projekti. Izdvajaju se velika sredstva za zaštitu okoliša, kao i za zaštitu vode i od voda. No, prvo moramo imati projekat, kazao je premijer Novalić.

Dogovoreno je i da će naredni sastanak biti održan iduće sedmice u Tuzlanskom kantonu na operativno-tehničkom nivou, kojem će prisustvovati predstavnici svih nadležnih institucija, a na kojem će biti utvrđene detaljne smjernice sa konkretnim zadacima i rokovima za početak realizacije ovaj projekta.

Današnjem sastanku su prisustvovali i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić, izvršni direktor za tehničke poslove JP Ceste Federacije BiH Nijaz Hadžikadunić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević, direktor Direkcije regionanih cesta Tuzlanskog kantona Zijad Omerčić, načelnici Općina Lukavac i Doboj Istok Edin Delić i Kemal Bratić, kao i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Izvor: rtvtk.ba

GD

Recent Posts

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

3 sata ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

22 sata ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

22 sata ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

23 sata ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

2 dana ago

This website uses cookies.