Categories: DobojVijesti

POTRAŽNJA STANOVA VEĆA OD PONUDE! Epidemija virusa korona nije usporila izgradnju stambenih jedinica širom Srpske

U LOKALNIM zajednicama širom Srpske gradi se ukupno na stotine zgrada i stambenih naselja. Najveći broj novih gradilišta je u Banjaluci, Doboju, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Palama i Bijeljini. Epidemija nije zaustavila građevinski sektor u RS koji je preživeo i vraća se redovnoj dinamici, kažu sagovornici „Novosti“.

Foto arhiva

Oni ističu da je potražnja za stanovima veća od ponude na tržištu. Struktura kupaca je šarolika. U Banjaluci to su mladi bračni parovi i mlađi ljudi, a u Trebinju dijaspora koja želi da ima nekretninu bliže moru.

U Banjaluci je aktivno više od 30 gradilišta, a najveći grad u RS ide prema rekordnoj ceni kvadrata stana, kaže Saša Kondić, vlasnik firme „Hidrenergo“ koja u banjalučkom naselju Ada gradi objekte sa 500 stanova.

– Sad se cena kvadrata stana u BANJALUCI kreće u rasponu od 2.200 do 3.200 KM, zavisno od lokacije. Procena je da će do kraja godine Banjaluka imati i rekordnu cenu kvadrata i da će se za stan u centru grada plaćati od 3.500 do 4.000 KM po kvadratu – kaže Kondić.

On ističe da cene stanova u najvećem gradu neće padati jer Banjaluka postaje evropski grad sa modernom infrastrukturom.

Uz Banjaluku, stanogradnja posebno „cveta“ u Doboju i Trebinju. Cene za koje DOBOJSKA građevinska preduzeća „Investgradnja“, „Građ-promet“, „Proda mont“ i druga nude kupcima su od 1.400 do 1.800 maraka po kvadratnom metru. Kada je Doboj u pitanju, on je jedinstven u regiji po tome što od septembra 2019. ima usvojenu odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, kaže da je ova inicijativa želja i opredeljenje da mladi dolaze u Doboj, da ovde zasnivaju porodicu i ostaju.

U TREBINJU, gradu RS koji je najbliži moru u toku je izgradnja čak više od 1.000 stanova. Cene po kvadratu iznose od 1.600 do 2.700 KM. Među kupcima stanova u Trebinju su i mnogi koji žive u inostranstvu i stanove koriste za odmor. U okviru „Grada sunca“ planira se izgradnja kompleksa sa 2.000 stanova.

SIGURNE INVESTICIJE

ZORAN Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je trend investiranja u stanove i pretvaranje gotovog novca u nekretnine izazvao i porast cena kvadrata stanova na tržištu RS.

Investicija u stan je sigurna, jer tako ljudi sami sebe sprečavaju da potroše novac koji imaju. Pored toga, kupovina stana je i vid odlične štednje jer se rentiranjem tog stana može zaraditi više nego da novac stoji u banci – kaže Pavlović.

Izvor: novosti.rs / Autori: S.Mišljenović, Lj.Đurić

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

16 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

1 dan ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.