Categories: Vijesti

Odzvonilo ilegalnoj prodaji na internetu

Kako bi stali u kraj trgovcima koji, mimo zakona, prodaju sve i svašta na društvenim mrežama, udruženja za zaštitu potrošača kreirala su nove propise zahvaljujući kojima će elektronska trgovina izaći iz sive zone, što će obezbijediti dodatne milione u kasi BiH.

Kako bi stali u kraj trgovcima koji, mimo zakona, prodaju sve i svašta na društvenim mrežama, udruženja za zaštitu potrošača kreirala su nove propise zahvaljujući kojima će elektronska trgovina izaći iz sive zone, što će obezbijediti dodatne milione u kasi BiH.

Iako je Zakonom o trgovini RS i sada propisano da svi koji se bave prodajom robe na internetu moraju biti registrovani i sa potrošačima sklopiti ugovor o kupljenoj robi na daljinu, brojni građani potpuno javno na “Fejsbuku”, “Instagramu” i drugim internet platformama ilegalno prodaju razne artikle bez izdavanja računa i bilo kakve garancije.

Kako bi se tome stalno u kraj, udruženja za zaštitu potrošača “ToPeer” iz Doboja i “Don” iz Prijedora kreirala su dokument pod nazivom “Smjernice za zaštitu potrošača pri elektronskoj trgovini u BiH” kojim su obuhvaćeni svi nedostajući propisi u važećim zakonskim rješenjima.

Predsjednica dobojskog Udruženja građana “ToPeeR” Snežana Šešlija kazala je da će smjernice doprinijeti poboljšanju i izmjeni propisa vezanih za važeće zakone o zaštiti potrošača u RS, BiH i Brčko distriktu, kao i zakone o trgovini u RS i FBiH.

– Smjernicama će zaštita potrošača u e-trgovini konačno biti dovedena u sistem. Dokument jasno predviđa ko može biti e-trgovac, da mora biti registrovan, imati odgovornost kao u klasičnoj trgovini, a definiše i ugovor o prodaji, način reklamacije, te model vraćanja robe. Novina je i uvođenje e-registra koji će biti javno dostupan i zahvaljujući kojem će kupac u svakom momentu imati priliku da provjeri je li trgovac od kojeg kupuje robu legalan – kazala je Šešlija i dodala da dokument propisuje i veću odgovornost platformi za oglašavanje na internetu.

Kada e-trgovina bude u zakonskim okvirima, priča Šešlija, inspekcija će imati odriješene ruke da kazni svakog ko radi nelegalno.

– Da bi to bilo ostvarljivo, neophodno je da propise uskladimo sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, koji trenutno sprečava inspektore da pokucaju na vrata mnogih koji ilegalno prodaju robu putem interneta. Potpuno je opravdana zaštita nečijeg integriteta, ali ne može se štititi lopovluk i institucije će napraviti određene izuzetke – kazala je ona.

Šešlija navodi da je oblast e-trgovine kod nas sada potpuno neuređena, zbog čega budžet BiH gubi ogromne sume novca samo po osnovu poreza.

– Pripremajući ovaj dokument došli smo do poražavajućih podataka. U potpuno ilegalnim tokovima je i do deset miliona maraka godišnje. Brojni građani potpuno javno na društvenim mrežama prodaju robu bez ikakve odgovornosti prema državi i potrošačima – rekla je Šešlija.

Predsjednica Udruženja “Don” iz Prijedora Murisa Marić nada se da smjernice neće, nakon što budu usvojene, biti još jedan dokument u nizu čiji se propisi u stvarnosti ne poštuju s obzirom na preciznost i detalje.

– Važeća zakonska rješenja o pitanju trgovine i zaštite potrošača u BiH su dobra i poprilično usklađena sa evropskim direktivama. Međutim, njihova primjena je nikakva i stiče se utisak da država još ne može odgovoriti na ovaj izazov. Mi koji smo nosioci ovog projekta želimo da oblast e-trgovine bude uređena i istrajaćemo na primjeni novih propisa kako bi došao kraj ilegalnoj prodaji na internetu – kaže Marićeva.

Do prijedloga smjernica došlo se kroz javne konsultacije, debate radnih grupa udruženja, institucija i poslodavaca, a u narednim mjesecima od institucija se očekuju mišljenja, prijedlozi, te realan normativni i vremenski okvir za konačno usvajanje dokumenta čija će se primjena odnositi na državni i entitetski nivo, kao i na Brčko distrikt.

Brze pošte

Snežana Šešlija ističe da je posebno neuređena oblast brzih pošta, koje se u poslovanju prema potrošačima sve češće nameću kao “dupli” trgovci.

– Neko sebi daje za pravo da dostavljač brze pošte odlučuje ima li potrošač pravo na uvid u ono što je kupio ili ne. Kad nešto kupimo, taj proizvod treba da nam je vidno dostupan, a ne umotan u gomilu papira, kako najčešće brze pošte isporučuju narudžbe. Kupac može samo nagađati šta je unutra, a dok otvori paket, dostavljač je već kilometar daleko – kaže Šešlija. 

Izvor: glassrpske.com

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

19 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

22 sata ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.