Categories: Vijesti

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja za prasićima, za koje se ove godine mora izdvojiti čak 12 KM, što će građanima Republike Srpske sa manjim primanjima otežati da pripreme trpezu za predstojeće praznike.

Konstantan rast cijena osnovnih životnih namirnica, afrička kuga koja napravila ogromnu štetu u svinjarstvu, rast cijena goriva itekako utiče i mnogi naši građani dovedeni su u situaciju da se zapitaju kako se boriti i pripremiti za predstojeće praznike, kazao je za „Novosti“ predsjednik Udruženja potrošača „Reakcija“ Dušan Srdić.

– Vidimo da je resorno ministarstvo donijelo uredbu o ograničenju marži koja je proširena na više proizvoda, što mi kao predstavnici potrošača pozdravljamo, ali smo mišljenja da nam je potrebno i uvođenje drugih mehanizama za zaštitu potrošača u Republici Srpskoj – dodaje Srdić.

Dok traju posljednje pripreme za praznike, brojni građani sjvesni su činjenice da će njihova praznična trpeza biti znatno skuplja nego prošle godine.

–Hrana je poprilično poskupjela, ovo je gore nego prethodnih godina. Žao mi je penzionera, koji krpe kraj s krajem. Ja svoje praznike planiram da provedem kući sa svojom porodicom.  Sa skromnijom trpezom nego inače. Cijene mesa su znatno skuplje nego prošle godine, a ni ostale namirnice nisu ništa jeftinije –  govori Ana Perišić za „Novosti.

Ekonomista Marko Đogo ističe da je bilo određenih osnova da dođe do sniženja, međutim cijene su hrane i u ekonomskoj teoriji rigirne, teško padaju a brzo i lako rastu

–Ta situacija je čak povoljna, s tim da je došlo do povećanja minimalca. Čitava BiH, jedna je od najnerazvijenijih regiona u Evropi i to je jedna činjenica koja nije od juče već važi par decenija. U zadnjih deset godina došlo je do sustizanja, ne da smo se približili, ali smo došli sa nekih 45% od prosječne plate do 50 % što znači da smo se malo popravili. A, sada ovo što se dešava zadnjih godina od pandemije virusa korona i rata u Ukrajini su jedna turbulentna vremena gde je jako teško ocijeniti – zaključio je Đogo.

CIJENE NE PRESTAJU DA RASTU

PREMA posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, najveći rast cijena zabilježen je upravo u odjeljku hrane i bezalkoholnih pića. Prosječna cijena kilograma riže iznosi 4,10 KM, dok je kilogram bijelog hljeba od pšeničnog brašna oko 3,50 KM. Od mesa je najskuplja teletina i kilogram košta 26KM, dok je kilogram svinjetine oko 13 KM, a pilećeg filea 12,40 KM. Za jedno jaje se izdvaja i do 0,60KM. Kilogram suvog svinjskog vrata je 23 KM, šunkarice 17,30 KM, a čajne kobasice u proseku oko 24 KM. Kilogram svježe pastrmke u RS u prosjeku košta 12,50 KM, tvrdog žutog sira oko 15 KM, ulje oko 2,70 KM po litru, dok je cijena kilograma maslaca 32,50 KM, prenose Novosti.

GD

Recent Posts

MERIDIAN EXPANSE TURNIR: Uskoči u igu za 10.000 KM keš poklona

Maj je tvoj mjesec, jer dok istražuješ Expanse slotove na Meridian online kazinu, ujedno se takmičiš…

3 sata ago

„Besplatna“ fiskalizacija po leđima privrede Srpskoj. Srbija je duplo jeftinija?

Prema nezvaničnim informacijama, održavanje novih fiskalnih kasa privatnike u Republici Srpskoj moglo bi koštati oko…

4 sata ago

(Foto, Video) Velika porodična šetnja u Doboju

Majke i očevi sa svojim mališanima šetali su dobojskim ulicama. U koloni i Tamara Jović.…

2 dana ago

Doboj: „Željeznice RS“ u minusu 41 milion maraka

DOBOJ – „Željeznice RS“ (ŽRS) završile su prošlu godinu sa gubitkom od 40,8 miliona KM…

4 dana ago

Poznato u kojim opštinama će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore: Doboj, Tešanj,…

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na ranije održanoj sjednici odluku o primjeni pilot…

4 dana ago

Saopštenje MUP-a: Ako vam stigne poruka na Viberu sa ovih brojeva odmah reagujte

Da biste provjerili da li je vaš broj, odnosno Viber nalog kompromitovan, iz MUP-a su…

4 dana ago

This website uses cookies.