Categories: DobojEkonomija

Kupac iz Bijeljine nudi 10,5 miliona KM za “Trudbenik” u stečaju iz Doboja

DOBOJ – Skupština povjerilaca odlučivaće 24. decembra o ponudi od oko 10,5 miliona KM za kupovinu fabrike kompresora i pneumatskih alata “Trudbenik” iz Doboja koja je stigla od jednog preduzeća iz Bijeljine, izjavio je stečajni upravnik Dragan Prodić.

Prodić je rekao da je ponuda za kupovinu fabrike “Trudbenik”, u kojoj je stečajni postupak otvoren prije skoro šest godina, stigla nakon tri neuspjele licitacije.

“Kupac je zainteresovan za cjelokupnu imovinu u stanju kakvom jeste i nudi 10.500.000 KM pod određenim uslovima s obzirom da se dio zemljišta još vodi kao državna svojina”, naveo je Prodić.

On kaže da ponuda u stoodstotnom iznosu namiruje sva potraživanja povjerilaca, što je rijedak primjer u stečajnoj praksi, ali da će konačnu odluku o prodaji ipak donijeti veliki povjerioci od kojih su, izuzev Poreske uprave koja je kao hipotekar upisana u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/, saglasnost za prodaju već dali Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja i Zavod za zapošljavanje.

Prodić je naveo da je, nakon sprovedene analize, utvrđeno da nije moguće ponovo pokrenuti nekadašnju proizvodnju u “Trudbeniku” i biti konkurentan na tržištu imajući u vidu nedostatak radne snage i dotrajalost preostalih mašina od kojih je najmlađa 1986. godište.

Bivši predsjednik Sindikata u “Trudbeniku” Predrag Jorgić kaže da je ponuda investitora povoljna za radnike jer im se isplaćuje ukupan dug za 26 neisplaćenih plata u iznosu od 1.400.000 KM.

On je naveo da ponuđeni iznos od 10.500.000 KM odgovara sadašnjim dugovanjima “Trudbenika” s obzirom na to da je u ranijem periodu od prodaje imovine ovog preduzeća u dobojskom naselju Bare u iznosu od milion KM plaćen dio potraživanja Poreskoj upravi sa 950.000 KM, a 50.000 KM je podijeljeno radnicima.

“Nama je predočeno da je riječ o firmi iz Bijeljine koja se bavi trgovinom, neki tržni centar `Siti mol`”, izjavio je Jorgić, dodajući da nije siguran u ponovno pokretanje nekadašnjeg dobojskog giganta koji je u vlasništvu imao 69 dunuma zemljišta i prije prve privatizacije na tržištu vrijedio više od 36.000.000 KM.

Stečajni postupak u “Trudbeniku” pokrenut je na zahtjev radnika krajem aprila 2016. godine i tada je u fabrici bilo zaposleno stotinjak ljudi, piše capital.ba/ Srna.

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

4 sata ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

7 sati ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

1 dan ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

1 dan ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

1 dan ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

This website uses cookies.