Zdravlje

Za izbegavanje vakcinacije 5.000 maraka

Zbog pojave epidemija morbila u regionu, u Republici Srpskoj intenzivirana imunizacija. Ustanove koje ne slede važeće propise biće kažnjene i do 100.000 KM

ZAKON u Srpskoj je jasan – roditelj koji izbegava da vakciniše svoje dete platiće kaznu od 1.000 do 5.000 maraka, a ustanove i pravna lica koja ne slede propise biće kažnjeni mnogo više – i do 100.000 KM.

S obzirom na pojavu epidemija morbila u regionu, Institut za javno zdravstvo RS rešio je da pooštri mere zbog niske stope vakcinacije MRP vakcinom. Zatražio je najpre od domova zdravlja da provere vakcinacije dece i obave imunizaciju svih nevakcinisanih i onih nepotpuno vakcinisanih, kako bi se kolektivni imunitet povećao na optimalan nivo.

Da su ove mere i te kako potrebne, govori podatak da je trenutni obuhvat MRP vakcinom u Srpskoj zabrinjavajući i iznosi tek 74 odsto. Za kolektivni imunitet potrebno je da taj postotak bude preko 94 odsto.

– To znači da smo veoma ugroženi, posebno mesta gde je najniži nivo vakcinacije MRP, a to su Banjaluka sa 51 odsto, Bijeljina 58 odsto, dok u Istočnom Sarajevu on iznosi samo 44 odsto – navode u Institutu.

 

Kako su u Institutu potvrdili za „Novosti“, oni su pozvali roditelje i domove zdravlja na saradnju, pre svega da provere vakcinalne kartone dece predškolskog uzrasta i što pre obave imunizaciju, ako to već nije urađeno.

– Prilikom posete lekaru dece i omladine, potrebno je proveriti njihove vakcinalne kartone i vakcinisati sve one koji to nisu, u vrtićima sprovesti epidemiološki nadzor i proveru vakcinalnog statusa dece MRP-om, i opet vakcinisati nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane. Sve ove mere krajnje su neophodne kako bi se smanjila mogućnost pojave epidemije morbila u Srpskoj – istakla je za „Novosti“ epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti definisano je da, između ostalog, obavezna imunizacija obuhvata sistematsku imunizaciju dece i omladine određenog uzrasta.

– U više navrata roditelji su nakon intervencije inspekcije izvršili vakcinaciju, koju su nekada odlagali i zbog lečenja deteta od određenih tegoba. Međutim, u slučajevima gde roditelji kategorički odbijaju vakcinaciju, inspektori preduzimaju represivne mere, pa smo protiv roditelja podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima – istakla je za „Novosti“ portparol Republičkog inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

S obzirom na to da sistematsku imunizaciju sprovode zdravstvene ustanove koje vode i evidenciju o vakcinaciji, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavesti zdravstvenu inspekciju.

JAVNA OBAVEŠTENjA

U PROTEKLOM periodu u komunikaciji sa domovima zdravlja uočeno je da roditelji imaju različita mišljenja da li decu treba vakcinisati, što u velikoj meri podstiču informacije koje se pojavljuju u sredstvima javnog informisanja i na društvenim mrežama. Nastojimo kad god imamo priliku da delujemo preventivno, pa smo isticali javna obaveštenja u zdravstvenim ustanovama kojima smo ukazivali na obavezu roditelja da izvrše imunizaciju dece, a sve u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i razvijanja svesti o važnosti vakcinacije – dodala je Dušanka Makivić.

Izvor: novosti.rs   Autor: N. Š. RADIĆ

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

1 dan ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.