Categories: Vijesti

Hipnotisane generacije za igru znaju samo na telefonu

Sve više djece u Srpskoj zavisno je od mobilnog telefona pa često izgledaju kao hipnotisana, progovaraju sve kasnije, opada im koncentracija, ne znaju da se igraju, a nerijetko su i agresivna, zbog čega stručnjaci apeluju na roditelje i institucije da hitno reaguju, jer će posljedice po društvo biti nesagledive.

Predsjednik Centra modernih znanja u Banjaluci Nebojša Macanović kaže da istraživanja pokazuju da djeca od devete godine pokazuju znakove zavisnosti od mobilnih telefona. On za “Glas” navodi da u ranom uzrastu dominiraju igrice, a kasnije brojne društvene mreže, a kada ih roditelji opomenu i daju im zadatak, ona često izgledaju kao hipnotisana.

– Čini se da ništa od informacija ne dopire do njih. Kako odrastaju javljaju se i druge poteškoće, počevši od toga da ne žele da se jave roditeljima na telefon ili poruku, jer to nije “in” u društvu. Na raznim događajima primjetno je da uopšte ne komuniciraju nego stalno gledaju u ekran telefona. Zbog toga u okviru centra pokrećemo pedagoško-psihološko savjetovalište, uz poseban akcenat na rad sa djecom, zavisnicima od društvenih mreža, kao i sa adolescentima socijalno neprilagođenog ponašanja – priča Macanović i dodaje da istraživanje Filozofskog fakulteta u Banjaluci pokazuje da učenici završnih razreda osnovnih škola dnevno provode po šest sati uz telefon, što je alarmantno.

Povod za terapijski rad je, priča Macanović, i taj što djeca danas ne znaju da se igraju, već na ekranima gledaju kako se drugi zabavljaju.

– Istraživanje za to nam nije ni potrebno, jer se takvi primjeri nalaze svuda oko nas. Radionicama ćemo raznim kulturnim i sportskim igricama, zagonetkama, analizama priča, raznim metodama igranja uloga nastojati da ih naučimo kako sami da se igraju i kvalitetno provode vrijeme – kaže Macanović i upozorava da današnjim generacijama telefon ne može biti ukinut u potpunosti, jer bi to izazvalo kontraefekat, poput depresije. On savjetuje roditeljima da razgovorom postignu dogovor u vezi sa upotrebom telefona te da to nikako ne bude više od sata dnevno.

Logoped u banjalučkoj Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” Jelena Ljubomirac uvjerava da se zavisnost od telefona kod djece javlja u još ranijem uzrastu, navodeći da u praksi ima takve slučajeve kod mališana od tri godine.

– Bebe se u prvim mjesecima života izlažu ekranu i to je danas najveći problem i uzrok govorno-jezičkih poremećaja koje poprimaju epidemijske razmjere. Prije dvije godine sam radila istraživanje gdje je oko 40 odsto učenika nižih razreda imalo problema sa nepravilnim izgovorom – uvjerava Ljubomirac.

Navodi da zakasnjeli govor i nepravilna artikulacija u ranom uzrastu kasnije izazivaju poteškoće u čitanju i pisanju, ali i druge probleme.

– Prve funkcionalne riječi treba da se jave oko prve godine, a danas je to kod većine djece znatno kasnije. Sedam do osam mjeseci kasne, naročito kada stalnu izloženost ekranu prati nedostatak stimulacije i posvećenosti roditelja. Mame i tate moraju razgovarati sa djecom, živi govor ništa ne može zamijeniti – savjetuje Ljubomirac.

Začetnik NTC sistema učenja i predsjednik Komiteta svjetske Mense Ranko Rajović kaže da telefon izaziva zavisnost za deset dana korišćenja.

– Igrice i brze slike koje se smenjuju na telefonu kod dece izazivaju lučenje hormona koji su izuzetno jaki i stvaraju zavisnost. I nema veze da li dete ima pet, 10 ili 15 godina. Kod mališana koji gledaju u ekran telefona dva-tri sata dnevno u periodu razvoja mozga dolazi do smanjenja dubokih regija velikog mozga, koje su zadužene za prostornu orijentaciju i memoriju. Dalje, zbog života u digitalnom svetu dete ne zna šta je dobro, a šta loše, nema kočnicu i javlja se agresivnost – objašnjava Rajović za “Glas”.

Tvrdi da društvo nije ni svjesno ozbiljnosti problema.

– Posledice će biti katastrofalne ako se hitno ne krene delovati. Počevši od roditelja, vrtića, škola do institucija čiji je resor obrazovanje. Već sada svedočimo posledicama, nedavni slučaj samoubistva mladog momka u Laktašima je primer – kazao je Rajović i dodao da raste broj djece sa kašnjenjem u razvoju koje u velikoj mjeri liči na autizam, ali su u pitanju posljedice nastale zbog upotrebe telefona.

Lijekovi

Ranko Rajović kaže da u Velikoj Britaniji istraživanja pokazuju da deset do 15 odsto učenika uzima ili je uzimalo lijekove za koncentraciju, a neki od njih su na bazi amfetamina koji je jedna vrsta droge.

– Ima dece i u Srbiji koja piju takve lekove. To je pokazatelj da se moraju tražiti rešenja i svi zajedno moramo da se borimo. To nije borba koja će trajati mesec ili dva, već narednih deset pa i 15 godina – kazao je Rajović.

Izvor: glassrpske.com

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

14 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

17 sati ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.