Categories: DobojObrazovanje

Doboj: Tržište željno CNC tehničara

DOBOJ – Da je tehničar CNC tehnologije zanimanje budućnosti, učenike devetog razreda Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ nastojao je da ubijedi Srđan Vasiljević, zaposlenik lokalnog preduzeća, koji vodom i abrazivom reže gumu, spužvu, aluminijum, čelik, staklo i pleksiglas.

„Djeluje vrlo zanimljivo s obzirom na to da je to nešto novije i drugačije od onoga što smo mi učili na tehničkom. Mislim da će se sa ovakvim prezentacijama možda zainteresovati čak i određeni broj djevojčica“, smatra Jelena Blagojević, maturantkinja osnovne škole.

„Djeluje mi zanimljivo, pa vjerujem da će se neko pronaći u ovome. Vidjeli smo CNC mašine i kako se pravi nešto pomoću njih“, rekao je Marko Dušanić te priznao da nije znao kako izgleda CNC mašina.

Srđan Vasiljević priča da je 2006. došao na praksu u preduzeće u kojem je danas operater i serviser te budućim srednjoškolcima preporučio da se školuju za ovo traženo zanimanje.

„Rad na CNC mašini uopšte nije fizički težak, u suštini najveći dio posla se uradi za računarom, tj. programiranjem te mašine. Radnik za CNC mašinom je samo opslužuje. Znači, priprema joj materijal i odredi te polazne koordinate, da li je istezanje, zadavanje parametara i onda mašina bukvalno sama radi. Radnik za CNC mašinom samo nadgleda rad u slučaju bilo kakvog problema da je tu, da je zaustavi, da iskontroliše izrezanu poziciju“, objasnio je Vasiljević.

Za ovo deficitarno zanimanje od septembra će se u Tehničkoj školi prvi put obrazovati 20 učenika, a tako je odlučeno nakon što je analiza pokazala da je tržište željno CNC tehničara.

„Tehnička škola u potpunosti je spremna za ovo novo zanimanje, imamo dovoljan broj nastavnog kadra koji je stručan i odgovoran za izvršavanje jednog takvog novog zadatka, a imamo i neophodne uslove pošto škola već posjeduje jednu CNC mašinu“, izjavio je Dragan Dostanić, v.d. direktora Tehničke škole.

On je najavio da će stručni tim te škole tokom aprila i maja posjetiti sve osnovne škole, ne samo u Doboju, nego i okolnim lokalnim zajednicama.

Iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Doboj poručuju da su resornom ministarstvu poslali prijedlog još nekoliko deficitarnih zanimanja kako bi se u sljedećoj školskoj godini za ista obrazovali svršeni osnovci.

„U Tehničkoj školi su još i zanimanja alatničar instalater, u Ugostiteljskoj školi to su poslastičar i pekar, a u Saobraćajnoj i elektro školi to su električar – elektroinstalater i auto-električar“, rekla je Sandra Tatić, načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Izvor: nezavisne.com / Autor: Sanja Čakarević

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

9 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

17 sati ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.