Vijesti

BiH diže ceh za plate, RS smanjuje potrošnju

Sarajevo – Vlasti na svim nivoima u BiH uveliko pripremaju budžete za narednu godinu, a prve projekcije pokazuju da će institucije BiH nastaviti trend da sve više novca izdvajaju za plate i naknade, dok u Srpskoj na tim stavkama pripremaju rezove.

Namjere u vezi sa narednom budžetskom godinom objelodanjene su u globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2018. do 2020. godine. U tom dokumentu su sažeti elementi koji su nosiocima fiskalne politike neophodni za izradu njihovih okvirnih i konačnih budžeta za 2018. godinu. Globalni okvir usvojen je nedavno, a tim potezom stvoreni su preduslovi da budu ispoštovani rokovi za usvajanje budžeta za iduću godinu na nivou institucija BiH i entiteta.

Iako su pojedinci iz zvaničnog Sarajeva insistirali na tome da budžet institucija BiH bude veći od ovogodišnjeg, na kraju je prevladao stav da ostane u istim okvirima sa pet glasova „za“ i jednim uzdržanim predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića. Budžetski okvir je time ostao na 950 miliona KM za institucije i 750 miliona za servisiranje spoljnog duga BiH.

Stav predstavnika vlasti iskazan u tom dokumentu je da do 2020. godine budu učinjeni maksimalni napori s ciljem promjene strukture javne potrošnje kako bi bilo izdvajano više novca za kapitalne investicije na uštrb smanjenja tekućih rashoda.

S druge strane, podaci jasno pokazuju da će u institucijama BiH, u kojima je zaposleno više od 22.000 osoba, iz godine u godinu izdvajati više novca za bruto plate i naknade. Za te namjene će, prema podacima iz dokumenta, ove godine biti isplaćeno čak 668 miliona, dok bi ti troškovi u 2020. godini trebalo da dostignu 686 miliona KM.

Više novca za plate spremni su da izdvajaju i u FBiH, dok će u RS, sudeći prema projekcijama, te troškove smanjiti za nekoliko miliona maraka u skladu sa preporukama međunarodnih finansijskih institucija i obavezama preuzetim u reformskoj agendi.

– Plan za 2017. godinu je da će za bruto plate i naknade biti potrošeno 971,8 miliona, a u 2020. godini 968,2 miliona maraka – navedeno je u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Ekonomisti podsjećaju da predstavnici vlasti u BiH već deceniju i po obećavaju smanjenje izdvajanja za plate u javnom sektoru, ali da od toga nije bilo ništa.

– Svaka vlast koja je dolazila i na nivou institucija BiH i entiteta obećavala je da će ići u redukciju troškova, a samim tim i ka smanjenju javne potrošnje. Međutim, tu je puno radnika i za vlast nije popularna mjera otpuštanja i smanjenja plata. Čak i bez nekog posebnog otpuštanja radnika, odnosno njihovih prirodnim odlivom, mogli bi uštedjeti dosta novca, ali od toga nema ništa jer se iznova kreće u zapošljavanje – kazao je član Udruženja ekonomista RS SNjOT Predrag Duduković.

On dodaje da su vlasti generalno nespremne za oštre rezove javne potrošnje, a posebno u izbornim godinama kakva će biti 2018. u kojoj bi trebalo da budu održani opšti izbori.

– S obzirom na to da su iduće godine opšti izbori, smanjenje javne potrošnje tek tada ne možemo da očekujemo. Nijedna odluka koja bi mogla da ugrozi birače i njihova prava, iduće godine neće biti donesena. Oni znaju da ih to može koštati izbora. Plašim se da ćemo to gledati i idućih godina i da će sve ostati na deklarativnom zalaganju za smanjenje javne potrošnje, bez čega nema ni stvaranja povoljnijeg ambijenta za privredu, a time ni za rast plata i zaposlenosti u realnom sektoru – naveo je Duduković.

U Globalnom okviru fiskalnog bilansa sažete su i analize i projekcije prihoda od indirektnih poreza koji su jedan od najvažnijih prihoda u budžetima. Prihodi od indirektnih poreza bi do 2020. godine trebalo da rastu, a očekuje se da bi i ekonomski rast tokom 2019. i 2020. godine trebalo da uhvati zamah uz blago poboljšanje poslovne klime za investiranje.

Iako su u Ministarstvu finansija i trezora BiH kazali da je završen dokument okvirnog budžeta institucija BiH, on se nije našao na dnevnom redu posljednje sjednice Savjeta ministara održane prošle sedmice i trebalo bi da ove bude pred ministrima.

Izvor: Glas Srpske   Autor: Vedrana Kulaga, Marijana Miljić

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

14 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

17 sati ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.