Categories: DobojEkonomija

ŽRS i dalje u gubitku, ali duplo manjem

“Željeznice Republike Srpske” završile su treći ovogodišnji kvartal sa gubitkom od 6,29 miliona maraka, što je duplo manje nego u istom periodu lani.

Prema podacima navedenim u finansijskom izvještaju objavljenom na internet stranici Banjalučke berze vidljivo je da je ovo javno preduzeće u navedenom periodu smanjilo rashode za skoro devet miliona maraka i oni su na kraju septembra iznosili 52,09 miliona maraka.

Istovremeno, pali su i prihodi ŽRS za 1,6 miliona maraka te su na kraju trećeg kvartala iznosili 45,8 miliona maraka.

U ovom preduzeću za “Glas Srpske” navode da su zadovoljni jer su poslovali sa manjim gubitkom i ističu da su sačuvali likvidnost i solventnost.

– Finansijski rezultati poslovanja za devet mjeseci ove godine mogu se smatrati pozitivnim, uzimajući u obzir sva ograničenja koja su uslovljavala poslovni ambijent u navedenom periodu. Uprkos poteškoćama, preduzeće nema zaostalih dugovanja, redovno se izmiruju sve obaveze prema zaposlenima, državi i poslovnim partnerima i spremno ulazimo u sljedeću fazu resturkturiranja – naveli su u “Željeznicama”.

Ističu da je tokom prošle i ove godine došlo do pada privredne aktivnosti i smanjenja potražnje za uslugama prevoza ŽRS, a osnovni razlog je poremećaj na globalnom tržištu zbog pandemije virusa korona.

U preduzeću navode da je na ukupan rezultat poslovanja u proteklom periodu uticalo i smanjenje godišnje subvencije Vlade RS za održavanje željezničke infrastrukture i sufinansiranje putničkog saobraćaja sa 25 na 20 miliona KM.

Ovo preduzeće se od 2017. godine nalazi u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM.

“Željeznice” se uveliko pripremaju za prelazak na novi model organizacije preduzeća i već je završen nacrt sistematizacije, koji je upućen sindikalnim organizacijama, da bi do kraja novembra posložili sva radna mjesta u budućem holdingu.

Razdvajanje poslovnih funkcija i bilansa stanja ključni su elementi u procesu restrukturiranja ovog preduzeća, kojem su, kako ističu u ŽRS, pristupili ozbiljno. Taj proces je, kažu, složen i podrazumijeva donošenje i sprovođenje značajnih odluka i promjena koje ne zavise samo od njih, zbog čega je opravdano i to što im je Svjetska banka period zajma nedavno produžila do kraja decembra 2022. godine.

Putnici i roba

U “Željeznicama Republike Srpske” ističu da je tokom devet mjeseci ove godine u željezničkom saobraćaju prevezeno 43.711 putnika, što je za 17 odsto manje u odnosu na plan, a tri odsto manje u odnosu na ostvareni prevoz u istom periodu prošle godine.

U istom periodu u teretnom saobraćaju prevezena su 3,2 miliona tona robe, što je za 22 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine, a za tri odsto više od planiranog.

Izvor: glassrpske.com

GD

Recent Posts

Sloboprom povećao vlasništvo u Banji Vrućici na 93,7 posto

TESLIĆ – Kompanija Sloboprom  Lončari Slobodana Ćurčića povećala je vlasništvo u ZTC Banja Vrućica na…

23 sata ago

GREŠKE KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA! Zbog jedne odmah odustaju

Pogledajte šta bi trebalo da izbjegavate prilikom prodaje svoje nekretnine! Ako želite da prodate svoju nekretninu ili…

23 sata ago

Doboj ima najbolji obuhvat vakcinacije prvom dozom MRP vakcine u RS

DOBOJ - Da su u strahu velike oči i da roditelji zbog brojnih nedoumica na…

2 dana ago

Banjalučka komora traži da se prag za malog privrednika poveća na 100.000 KM (VIDEO)

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na…

4 dana ago

Teslić: Uhapšen kradljivac iz Doboj Juga, pronađeni otuđeni predmeti

Teslićka policija uhapsila je lice čiji su inicijali V.Š. iz Doboj Јuga /u Federaciji BiH/…

5 dana ago

Pogledajte koji su neradni dani u maju

Neradni dani u Republici Srpskoj su 1, 2, 3, 5, 6 i 9. maj, saopšteno…

5 dana ago

This website uses cookies.