Zdravlje

Znate li koji obrok je ključan za zdravlje djeteta?

Japan je razvijena zemlja koja bilježi odlične rezultate u pogledu zdravlja i ishrane djece, a tajna uspjeha je u školskom ručku.


Prema podacima UNICEF-a, Japan je vodeća zemlja po pitanju zdravlja djece, sa niskom stopom smrtnosti, malim brojem gojazne djece i vrlo malim brojem djece koja pate zbog nedovoljne težine.

Stručnjaci tvrde da je nekoliko faktora u igri – pažnja koju Japanci posvećuju zdravlju, redovni ljekarski pregledi djece, ali posebno školski ručak.

– O jelovniku za školski ručak odlučuju nutricionisti i taj obrok se služi u svim osnovnim školama i u većini srednjih škola u Japanu – objasnio je pedijatar i profesor sa tokijskog univerziteta Micuhiko Hara.

Ručak u školi je obavezan i nije dozvoljeno da učenici donose užinu. Većina tih obroka nije besplatna, ali su znatnim dijelom subvencionisani. Zvaničnici japanskog ministarstva zdravlja objašnjavaju da školski ručak nadoknađuje sve nutritivne elemente koji nedostaju u ishrani djece kod kuće.

Ti obroci značajni su i u edukaciji djece pošto se dnevno preko razglasa u školama đaci obavještavaju šta imaju za ručak i zbog čega je to dobro za njih. U osnovnim školama učenici moraju da svrstaju ono što jedu u različite kategorije učeći tako da razlikuju vrste namirnica.

Praksa obaveznog ručka u Japanu postoji od 1889, kada je država dijelila pirinčane kuglice i ribu djeci iz siromašnih porodica u prefekturi Jamagata, na sjeveru arhipelaga.

Taj program se zatim proširio na cijeli Japan, posebno poslije Drugog svjetskog rata. Uz dobre navike u ishrani i svjest o značaju zdrave hrane, stručnjaci skreću pažnju i na to da je Japan jedna od rijetkih zemalja koja veliku pažnju poklanja godišnjim dobima, odnosno konzumiranju namirnica koje uspijevaju u određenoj sezoni.

Japan ima jednu od najnižih stopa smrtnosti kod odojčadi, a broj djece sa prekomjernom težinom ili gojazne djece od pet do 19 godina je 14,42 odsto, što je znatno manje nego u većini drugih razvijenih zemalja.

Po ovom kriterijumu, SAD su na vrhu UNICEF-ove liste sa 41,86 odsto, dok na primjer Italija ima stopu od 36,87 odsto, a Francuska 30,09 odsto.

Porast broja gojazne djece fenomen je koji pogađa i Japan, češće među siromašnim porodicama koje, nastojeći da smanje troškove ishrane, djeci služe obroke sa više ugljenih hidrata a manje proteina.

Izvor: srpskacafe.com / France Presse

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

18 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

21 sat ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.