Categories: Vijesti

Video: Temperature zraka danas do 42 stepena, na snazi crveni meteoalarm; Ljekari pozivaju na oprez

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i vruće. U poslijepodnevnim satima očekuje se postepeno povećanje oblačnosti. Puhat će slab do umjeren vjetar, promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 25, a najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.Zbog visokih temperatura zraka i UV in indeksa, u Bosni i Hercegovini danas je na snazi crveno upozorenje.Stanovništvu se, u skladu sa preporukama Svjetske meteorološke organizacije, za ovakve vremenske prilike savjetuje da preduzme mjere opreza. Moguće je i ometanje u dnevnim rutinama, zbog čega treba prekinuti aktivnosti na otvorenom.

Zbog izuzetno visokih temperatura Federalni hidrometeorološki zavod je za područje cijele Bosne i Hercegovine izdao crveno upozorenje, koje će na snazi biti i sutra. Temperature dostižu skoro 40 stepeni, a u toplijim dijelovima zemlje i više. Građani spas pronalaze uglavnom na kupalištima, a ljekari preporučuju maksimalni oprez hroničnim bolesnicima i radnicima na otvorenom prostoru.

Spas od vrelog asfalta na hiljade građana Tuzle i turista iz Bosne i Hercegovine i brojnih zemalja, danima pronalaze na Panonskim jezerima u gradskoj jezgri Tuzle. Uz suncobrane, zaštitne kreme i vodu koja je izuzetno prijatna, kažu da im sve to omogućava da lakše podnose ove vreline.

U Hercegovini su vrućine još izraženije, što naročito utječe na radnike, a građani spas pronalaze u skladu s mogućnostima.

Ljekari osjetljivim grupama stanovništva preporučuju da izbjegavaju boravak na otvorenom prostoru tokom dana, ili da koriste zaštitu od sunca i odjeću od prirodnih vlakana, uz veće količine vode.

“Kolapsnih stanja ima. Uglavnom su to osobe koje stoje duže vremena, da li je to u redovima na šalterima ili napolju na toplom, a toplotnih udara i sunčanica za sada nije bilo”, izjavila je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla Lejla Kuluglija Memišević.

Dok hladna voda privlači i sigurno je jedan od najefikasnijih načina za rashlađivanje, ljekari na maksimalni oprez upućuju naročito hroničnim bolesnicima i trudnicama – da što manje borave na visokim temperaturama.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)

GD

Recent Posts

Sloboprom povećao vlasništvo u Banji Vrućici na 93,7 posto

TESLIĆ – Kompanija Sloboprom  Lončari Slobodana Ćurčića povećala je vlasništvo u ZTC Banja Vrućica na…

22 sata ago

GREŠKE KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA! Zbog jedne odmah odustaju

Pogledajte šta bi trebalo da izbjegavate prilikom prodaje svoje nekretnine! Ako želite da prodate svoju nekretninu ili…

22 sata ago

Doboj ima najbolji obuhvat vakcinacije prvom dozom MRP vakcine u RS

DOBOJ - Da su u strahu velike oči i da roditelji zbog brojnih nedoumica na…

2 dana ago

Banjalučka komora traži da se prag za malog privrednika poveća na 100.000 KM (VIDEO)

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na…

4 dana ago

Teslić: Uhapšen kradljivac iz Doboj Juga, pronađeni otuđeni predmeti

Teslićka policija uhapsila je lice čiji su inicijali V.Š. iz Doboj Јuga /u Federaciji BiH/…

5 dana ago

Pogledajte koji su neradni dani u maju

Neradni dani u Republici Srpskoj su 1, 2, 3, 5, 6 i 9. maj, saopšteno…

5 dana ago

This website uses cookies.