Gračanica

Video: U okviru kampanje ‘Voda za sve!’ obilježen Dan rijeke Spreče

Sadnjom stabala i svečanom manifestacijom u Kalesiji juče je obilježen Dan rijeke Spreče, u  okviru kampanje “Voda za sve!“ koju uz podršku Evropske unije, realizuje Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle. S obzirom da ova rijeka povezuje dva bh. entiteta i ima višestruki značaj za cijeli region, cilj obilježavanja ovog datuma je da se istakne značaj i potreba zajedničkog djelovanja na njenoj zaštiti.

“Zaštita rijeke Spreče mora da se izdigne iznad entitetskih, stranačkih i pojedinačnih interesa.  Zagađenje vodnih resursa je veoma ozbiljan i alarmantan problem u BiH. Njegovo rješavanje je dugotrajan i sveobuhvatan proces, pri čemu je neophodna uključenost nadležnih institucija svih nivoa vlasti, privrednog sektora, građana i organizacija civilnog društva i medija. Svi smo mi u isto vrijeme i zagađivači i žrtve nastalog stanja i ovaj problem možemo samo zajedničkim i planskim  djelovanjem riješiti”, istakli su u Centru za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Dan rijeke Spreče prvi put je obilježen prošle godine kada se šest općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Gračanica, Petrovo i Doboj Istok) i osam škola iz ovih općina ujedinilo i zajedno odlučilo da radi na zaštiti ove rijeke.

U okviru kampanje “Voda za sve!“ danas je održan i okrugli sto u Tuzli na kojem je predstavljen kratki film o rijeci Spreči i jezeru Modrac te  dokument “Analiza postojeće legislative u oblasti zaštite vodnih resursa u Federaciji BiH“. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, inspekcije, univerziteta, organizacija civilnog društva i građani, koji su se složili da je potrebno hitno nastaviti proceduru usvajanja novog nacrta Zakona o vodama FBiH.

Kampanja “Voda za sve!“ se odnosi na industrijsko zagađenje voda, a u fokusu ima rijeku Spreču i jezero Modrac. Realizuje se u okviru projekta Eko BiH koji finansira Evropska unija i Francuska ambasada u BiH.

Izvor: tip.ba

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

11 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

20 sati ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.