Categories: DobojVijesti

(Video) Istražiti povezanost Obrena Petrovića sa ubistvom Garića

Centar za humanu politiku traži od Tužilaštva BiH da se istraži ubistvo Branislava Garića i povezanost sa tim aktuelnog poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Obrena Petrovića, koji je tada bio načelnik Doboja.

Centar za humanu politiku zatražio je od Tužilaštva BiH da istraži ubistvo Branislava Garića s obzirom da postoje, kako navode u saopštenju, saznanja da je optuženi koji je priznao ubistvo izjavio da on nije ubio Garića i da postoji sumnja da je ubica neko drugi, da je ubistvo organizovano i dogovoreno da ga prizna osoba koja nije izvršila ubistvo, da je ubistvo povezano sa kontrolom lokalnih institucija, vladajuće partije, organizovanog kriminala i privatne milionske koristi od prodaje gradskog građevinskog zemljišta i poslovnih prostora, građenja, izmjena regulacionih planova, nabavki i drugih kriminalnih poslova i da su policijski uviđaj, tužilačka istraga, nalaz vještaka i suđenje u kome je optuženi za ubistvo oslobođen bili naručeni, plaćeni i dogovoreni.  

„Potrebno je istražiti povezanost Obrena Petrovića, tadašnjeg dobojskog načelnika, sa ubistvom Branislava Garića, od mogućeg podsticanja do organizovanja ubistva, s obzirom da je Obren Petrović bio najzainteresovaniji za uklanjane ubijenog zbog marginalizovanja i nekontrolisanja koruptivnih poslova, da je nakon ubistva preuzeo potpunu kontrolu nad lokalnim institucijama, vladajućom partijom i kriminalnim poslovima, da je imao kapacitet za korumpiranje policije, tužilaca, vještaka i sudija, upotrebu osobe koja je priznala ubistvo i angažovanje stvarnog ubice i da je imao policijsku, tužilačku, sudsku i drugu zaštitu za ratne zločine i višemilionski kriminal“, kaže se u saopštenju.

Centar za humanu politiku, takođe smatra da treba istražiti odgovornost postupajućeg okružnog tužioca Gorana Rubila i angažovanih policajaca na uviđaju zbog pomoći organizatoru ubistva da prikriju stvarnog ubicu, naručioca i pozadinu, drugih tužilaca koji su ignorisali prijavu ovog centra protiv Obrena Petrovića zbog povezanosti sa ubistvom, sudija u prvostepenom i drugostepenom postupku i vještaka, kao i provjeriti način sticanja višemilionske imovine koja je ostala iza ubijenog.

Branislav Garić ubijen je 26. aprila 2009. godine, oko 13.00 časova iz vatrenog oružja u prostorijama Opštinskog odbora SDS-a u Doboju.

Garić je bio potpredsjednik SDS-a.

Sud u Doboju je utvrdio da je Garića ubio direktor građevinske firme „Građ-promet“ iz Doboja Rajko Savić, koga je 4. marta 2010. godine Vijeće Okružnog suda u Doboju oslobodilo optužbe za ubistvo, jer je u vrijeme tog događaja bio,kako je navedeno u presudi, neuračunljiv.

Izvor: rtvbn.com

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

19 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

1 dan ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.