Zdravlje

Uskoro bezbolna operacija raka pluća

Banjaluka – Bezbolnoj operaciji karcinoma pluća, koja je zastupljena u najsavremenijim zdravstvenim ustanovama u svijetu, uskoro će biti podvrgnuti i pacijenti u Srpskoj zahvaljujući ljekarima Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, koji se pripremaju za izvođenje nove hirurške metode uniportal VATS.

Ovaj složeni zahvat, koji zahtijeva multidisciplinarni pristup pacijentu i osposobljen kadar, izvodiće ljekari Službe torakalne hirurgije UKC-a RS, koji već duže vrijeme uvode nove procedure kao što su “sliv” lobektomije pluća, VATS timektomija, minimalno-invazivna hirurgija štitne i paraštitnih žlijezda i slično.

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar kaže da je uniportal VATS hirurgija najveći domet grudne hirurgije u svijetu, navodeći da bi ta metoda do kraja godine prvi put trebalo da bude izvedena i u UKC-u RS.

– Riječ je o operaciji koju ljekare najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom video-kamere. Radi se rez od svega dva do tri centimetra, a pacijent poslije zahvata ne osjeća bolove i već sutradan ide kući – rekao je Kantar. Istakao je da je prednost ovog vida liječenja višestruka, kako za zdravstveni sistem, tako i za pacijente.

– Hospitalizacija bolesnika sa rakom pluća sada u prosjeku traje oko deset dana, a novom metodom značajno ćemo smanjiti broj bolničkih dana, te samim tim i troškove liječenja. Benefit za pacijente je neprocjenjiv zbog bezbolnog zahvata – rekao je Kantar. Dodao je da je UKC već nabavio svu potrebnu opremu za izvođenje te operacije.

– Glavni dio opreme smo nabavili prije tri mjeseca, a dio smo imali od ranije. Prošao sam potrebnu edukaciju, a dovešćemo ljekara iz Ljubljane koji rutinski izvodi takve zahvate. Uz njega će se razvijati naš tim doktora koji će, nadam se, putovati u Sloveniju na obuku – rekao je Kantar i dodao da razvojem grudne hirurgije planiraju da postanu lideri u regionu.

Kantar je izrazio zadovoljstvo što će ova klinika uskoro biti preseljena u novi prostor, čime će rad ljekara i medicinskih sestara biti znatno olakšan, a generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić najavio je da će svečano preseljenje hirurgije iz dotrajale zgrade u centru Banjaluke na lokaciju Paprikovac biti 23. septembra.

  • Za nešto više od dva mjeseca svi ćemo biti pod jednim krovom. UKC je postao ponos i garant opstanka na ovim prostorima. Uz podršku rukovodstva ulažemo velike napore, ali i ljudska i materijalna sredstva kako bismo napravili jedan od najboljih kliničkih centara – rekao je Đajić.

Torakalna hirurgija

Glavna sestra Službe za torakalnu hirurgiju Brankica Diljkan istakla je da ova organizaciona jedinica zapošljava 16 medicinskih tehničara, te da imaju 24 bolesnička kreveta raspoređena u sedmokrevetne i petokrevetne sobe.

– Svi s nestrpljenjem čekamo preseljenje jer radimo u veoma teškim uslovima. Imamo jedno kupatilo koje koristi 47 pacijenata, a prelaskom u nove prostorije sobe će biti sa dva kreveta, dok će kupatilo dijeliti četiri pacijenta – rekla je Diljkanova.

Izvor: glassrpske.com

GD

Recent Posts

Nevrijeme tutnjalo Srpskom: U Stanarima led

Područje Kozarske Dubice danas je zahvatilo jako nevrijeme praćeno gradom. Kako javljaju čitaoci ATV-a, grad…

5 sati ago

MERIDIAN EXPANSE TURNIR: Uskoči u igu za 10.000 KM keš poklona

Maj je tvoj mjesec, jer dok istražuješ Expanse slotove na Meridian online kazinu, ujedno se takmičiš…

10 sati ago

„Besplatna“ fiskalizacija po leđima privrede Srpskoj. Srbija je duplo jeftinija?

Prema nezvaničnim informacijama, održavanje novih fiskalnih kasa privatnike u Republici Srpskoj moglo bi koštati oko…

12 sati ago

(Foto, Video) Velika porodična šetnja u Doboju

Majke i očevi sa svojim mališanima šetali su dobojskim ulicama. U koloni i Tamara Jović.…

2 dana ago

Doboj: „Željeznice RS“ u minusu 41 milion maraka

DOBOJ – „Željeznice RS“ (ŽRS) završile su prošlu godinu sa gubitkom od 40,8 miliona KM…

4 dana ago

Poznato u kojim opštinama će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore: Doboj, Tešanj,…

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na ranije održanoj sjednici odluku o primjeni pilot…

4 dana ago

This website uses cookies.