Vijesti

UPOZORENJE poznatog profesora Makra Čubrila o mogućim POPLAVAMA u BiH, Srbiji i Hrvatskoj

Marko Čubirlo, cijenjeni prof. geografije u Novom Sadu, jutros je izdao upozorenje o mogućim poplavama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

UPOZORENJE profesora Čubrila, koji ima dugogodišnje iskustvo u prognoziranju vremena, prenosimo u cjelosti:

UPOZORENJE! JUTARNJA AŽIRIRANJA MODELA SU NA ŽALOST SAMO POTVRDILA PROBLEMATIČNOsT I OZBILJNOST SITUACIJE KOJE JE NAJVEROVATNIJE PRED NAMA.

Sada oba modela vide scenario pri kojem bi u subotu uveče veća količina vlažnog i nestabilnog vazduha prešla preko Alpa u dolaskom ove vazdušne mase nad Jadranom bi se pokrenula sekundarna ciklogeneza.

Dok su juče pojedini proračuni modela, posebno ECMWF-a davali tračak nade jer su simuliraju južniju putanju ciklona što bi region poštedilo ogromne količine kiše, barem u nekoj meri, bojim se da posle jutarnjeg ažuiranja prostora za takvu sinoptiku sada ima jako malo ili ga uošte više i nema.

Oba modrela vide sporo-pokretan ciklon koji bi od nedelja pa barem do narednog četvrtka ili petka nad našim delom Evrope uslovljavao kruženje velike količine vlažnog i nestabilnog vazduha.

 

Položaj ciklona koji bi se preko severnog i srednjeg Jadrana polako izmeštao na severoistok omogućava sistemu nerekidno povlačenje velike količine vlažnog vazduha sa Jadranskog, Jonskog i Tirenskog mora. Ta vlaga bi se u istočnoj visinskoj struji prebacivala ka regionu i poslednji put kada se nešto ovako približno desilo došlo je do katastrofalnih poplava 2014.

 

Da budem iskern, jutarje ažuriranje ECMWF-a me je zaista začudilo jer nisam očekivao ovako visoke akumulacije, model nad većim delom središnje, istočne i zapadne BiH simulira vrednosti između 130mm i 300mm takloga, sa tom razlikom što je zonu padavina preko 200mm taloga znatno proširio, a zonu akumulacije preko 100mm proširio i nad delove istočne Hrvatske, zapadne i severozapadne Srbije. Takođe se očekivana akumulacija značajno povećala nad većim delom Jadrana, zapadne Hrvatske kao i nad severom Srbije, nad većim delom Vojvodine.

Ne želim ulaziti u detalje sinoptike, to sada nije toliko značajno, ono što je u ovom momentu ključno je da ljudi počnu pripreme za evakuaciju iz potenciljno ugroženih predela.

Ne želim širiti paniku, ALI mislim da veliki deo BiH, zapadne Srbije i značajni delovi Hrvatske očekuju ozbiljni problemi sa visokim vodostajem reka poput: Une, Sane reke Bosne, Vrbasa, Save, Pritoka Drine, Kolubare i njenih pritoka….uz to treba očekivati nagla, bujična izlivanja manjih rečnih tokova u brdsko-planiskim predelima i aktiviranje klizišta.


Povezano: UPOZORENJE na moguće obilne atmosferske padavine od 12. do 14. maja!

Video-prilog Elta Tv:


Treba napraviti plan izmeštanja pokretnih dobara, starijih i nemoćnih, stoke, svega što je teško stradalo 2014. kada je evakuacija naređena prekasno. Čak i da niste u zoni ogromne količine kiše, vodostaj reka koje se vodom hrane iz BiH, poput Save će biti u naglom porastu i kada Sava ne buide mogla da primi nabuijale pritoke poput Kolubare 2014. sledi izlivanje tih manjih reka.

Vojvodina u Srbiji i Slavonija u Hrvatskoj za sada nisu direktno ugružene, Dunav se sigurno neće izlivati, ali Drava bi mogla predstavljati problem na istoku Slavonije. Ovi predeli mogu da očekuju podizanje podzemnih voda, pojavu vode u garažama, podrumima, njivama i to takođe može imati ozbiljne posledice, ali ni blizu kao one koje bi sa ovakvom količinom kiše bile neizbežne nad većim delom BiH. Još uvek ima prosrora barem za smanjenje totala, tako da ne treba ulaziti u paniku jer ima još 3-4 dana do kritičnog perioda, ali pripreme i to ozbiljne svakako preporučujem.

Svako dobro….admin Marko.

GD

Recent Posts

Sloboprom povećao vlasništvo u Banji Vrućici na 93,7 posto

TESLIĆ – Kompanija Sloboprom  Lončari Slobodana Ćurčića povećala je vlasništvo u ZTC Banja Vrućica na…

2 dana ago

GREŠKE KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA! Zbog jedne odmah odustaju

Pogledajte šta bi trebalo da izbjegavate prilikom prodaje svoje nekretnine! Ako želite da prodate svoju nekretninu ili…

2 dana ago

Doboj ima najbolji obuhvat vakcinacije prvom dozom MRP vakcine u RS

DOBOJ - Da su u strahu velike oči i da roditelji zbog brojnih nedoumica na…

3 dana ago

Banjalučka komora traži da se prag za malog privrednika poveća na 100.000 KM (VIDEO)

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na…

5 dana ago

Teslić: Uhapšen kradljivac iz Doboj Juga, pronađeni otuđeni predmeti

Teslićka policija uhapsila je lice čiji su inicijali V.Š. iz Doboj Јuga /u Federaciji BiH/…

6 dana ago

Pogledajte koji su neradni dani u maju

Neradni dani u Republici Srpskoj su 1, 2, 3, 5, 6 i 9. maj, saopšteno…

6 dana ago

This website uses cookies.