Zdravlje

UKC RS uveo jedinstveni metod liječenja: Jedan tretman odnosi bol u kičmi

Banjaluka – Pacijenti iz RS koje muče hronični bolovi u kičmi i kukovima više neće morati da odlaze na skupe intervencije u inostranstvo zahvaljujući novoj minimalno invazivnoj radiološkoj proceduri koja će se primjenjivati u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

Prvi ovakav zahvat izveli su juče ljekari Zavoda za kliničku radiologiju UKC RS pod mentorskim nadzorom načelnika radiologije iz bolnice u Hamburgu Suada Jaganjca.

Načelnik Zavoda za kliničku radiologiju UKC-a Saša Vujnović je istakao da je UKC jedina zdravstvena ustanova u BiH koja će izvoditi ovu proceduru.

– Riječ je o minimalno invazivnoj radiološkoj proceduri terapije hroničnog radikularnog bola pomoću koje pomažemo pacijentima da stanu na noge i žive život bez bola – objasnio je Vujnović.

Istakao je da su terapiji podvrgnuta dva pacijenta te da će od naredne godine ta procedura biti svakodnevna na UKC-u.

– Pacijentu se pod kontrolom skenera veoma precizno daje lijek tačno tamo gdje treba, u blizini nerva, čime se postižu maksimalni rezultati – dodao je Vujnović i istakao da će radiolozi sa UKC-a u narednom periodu ovu proceduru obavljati samostalno.

Jaganjac je naveo da će nastaviti saradnju sa UKC-om.

– Pacijent je prilikom dolaska na intervenciju svoj bol na skali do deset ocijenio sedmicom, a neposredno nakon intervencije dvojkom, da bi nakon pola sata rekao da nema nikakvih bolova – rekao je Jaganjac.

Pacijent koji je podvrgnut ovom zahvatu Goran Babić kaže da je imao jake bolove u donjem dijelu kičme, kuka i potkoljenice, koji su ga sprečavali da obavlja osnovne aktivnosti.

– Odmah nakon intervencije sam osjetio olakšanje, a tri sata kasnije osjećao sam se kao da nikada nisam ni imao bolove. Čini mi se da bi mogao potrčati – rekao je Babić.

Radiolog na UKC RS Katarina Kantar, koja je juče učestvovala u izvođenju ovog metoda, ističe da su od ljekara iz Njemačke naučili mnogo.

– Nismo imali toliko pacijenata da bi svi naši radiolozi mogli obaviti proceduru, ali u narednom periodu će sve kolege imati priliku da se edukuju i urade ovaj metod – rekla je Kantarova.+++

Saradnja

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić je istakao da je ova obrazovna ustanova još prošle godine uspostavila saradnju sa ljekarom Suadom Jaganjcem, od kada predaje studentima na katedri za radiologiju.

– Planiramo saradnju sa bolnicom u Hamburgu gdje Jaganjac radi da bi naši studenti, specijalizanti i postdiplomci odlazili tamo na edukacije – rekao je Škrbić.

Izvor: glassrpske.com   Autor: Anita Janković-Rečević

GD

Recent Posts

Sloboprom povećao vlasništvo u Banji Vrućici na 93,7 posto

TESLIĆ – Kompanija Sloboprom  Lončari Slobodana Ćurčića povećala je vlasništvo u ZTC Banja Vrućica na…

2 dana ago

GREŠKE KOJE ODBIJAJU KUPCE NEKRETNINA! Zbog jedne odmah odustaju

Pogledajte šta bi trebalo da izbjegavate prilikom prodaje svoje nekretnine! Ako želite da prodate svoju nekretninu ili…

2 dana ago

Doboj ima najbolji obuhvat vakcinacije prvom dozom MRP vakcine u RS

DOBOJ - Da su u strahu velike oči i da roditelji zbog brojnih nedoumica na…

3 dana ago

Banjalučka komora traži da se prag za malog privrednika poveća na 100.000 KM (VIDEO)

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na…

5 dana ago

Teslić: Uhapšen kradljivac iz Doboj Juga, pronađeni otuđeni predmeti

Teslićka policija uhapsila je lice čiji su inicijali V.Š. iz Doboj Јuga /u Federaciji BiH/…

6 dana ago

Pogledajte koji su neradni dani u maju

Neradni dani u Republici Srpskoj su 1, 2, 3, 5, 6 i 9. maj, saopšteno…

6 dana ago

This website uses cookies.