Categories: Ekonomija

Ugroženo 15.000 radnih mjesta

Drastičan pad prihoda u oblasti ugostiteljstva i turizma i nakon popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pojave virusa korona doveo je poslodavce u toj branši na ivicu opstanka, zbog čega će, ukoliko se sadašnja situacija nastavi i u narednim mjesecima, biti prinuđeni da otpuste 15.000 zaposlenih.

Istakli su to u Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva Srpske naglasivši da su u odnosu na prva dva mjeseca ove godine prihodi kafana i restorana brze hrane pali za 30 odsto, većih restorana oko 50 odsto, a hotela i turističkih agencija za više od 90 odsto.

Iz ovog udruženja Vladi RS i nadležnim institucijama predlažu izmjenu Zakona o doprinosima po hitnom postupku na način da, pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, budu dodati i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva u skladu sa klasifikacijom djelatnosti na period od najmanje 12 mjeseci, počev od 1. avgusta.

– Ovoj privrednoj grani pomoglo bi i da Savjet ministara otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU koji bi bili obavezni da poštuju epidemiološke mjere – naveli su u udruženju i zatražili izmjenu zaključka o regulisanju radnog vremena ugostiteljskih objekata na način da bude produženo radno vrijeme radnim danom do 24 časa, a vikendom do jedan čas.

Osim toga, poslodavci iz ove branše pozvali su inspekciju da redovno kontroliše primjenu propisanih mjera i radnog vremena bez izuzetaka, a vlasnike ugostiteljskih objekata da se striktno pridržavaju svih mjera da se ne bi doveli u situaciju ponovnog zatvaranja objekata.

Jedna od predloženih mjera je i da većim restoranima bude omogućen prijem većeg broja osoba poštujući propisane mjere.

– Predlažemo i obustavu naplate svih lokalnih taksi za 2020. godinu, iznalaženje mogućnosti dodatnih vaučera za punoljetne građane od lokalnih zajednica koji bi bili trošeni u lokalnim zajednicama u svim ugostiteljskim objektima – istakli su u udruženju.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić kaže da već godinama traže smanjenje parafiskalnih nameta.

– Poresko opterećenje od 63 odsto na platu u ovoj branši je preveliko, zbog čega u sektoru turizma i ugostiteljstva imamo radnike prijavljene na dva i na četiri časa, što je smiješno. U ovoj privrednoj grani najviše ljudi radi na crno i to je poražavajuće. Ukoliko bi se nameti smanjili, ne bi Republika bila u minusu, jer definitivno bi i do 30 odsto radnika bilo prijavljeno na puno radno vrijeme – pojasnio je Tatić dodavši da aprilski minimalac još nije isplaćen za sve radnike u ovoj branši.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da su zahtjevi poslodavaca iz oblasti ugostiteljstva i turizma potpuno opravdani.

– Strah od zaraze sputava ljude, tako da je očigledno da su ugostitelji na gubitku i da je njihova egzistencija ugrožena. Primjera radi, kako bi pomogla tom sektoru, Njemačka je stopu PDV-a smanjila sa 19 na sedam odsto. Smatram da i u Srpskoj ima prostora za smanjenje poreskog opterećenja na plate zaposlenih u toj branši jer moraju biti spasena radna mjesta koja su ugrožena – istakao je Pavlović.

Električna energija

U Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva traže i hitno smanjenje cijena i promjenu tarifnih grupa kad je riječ o električnoj energiji.

– Tražimo da subjekti sa većom potrošnjom budu prebačeni u niže tarifne grupe za obračun cijena struje, a da se restoranima i kafićima cijena struje obračunava kao za domaćinstva na period od minimalno 12 mjeseci – naveli su u udruženju i još jednom zatražili obeštećenje za noćne klubove i svadbene salone koji i dalje ne rade.

Izvor: glassrpske.com Autor: Milijana Latinović

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

1 dan ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.