Učenik iz Gradiške osmislio aplikaciju koja motiviše đake da uče (VIDEO)

​Učenici Tehničke škole u Gradišci po ko zna koji put, pokazali su da svojim znanjem i umijećem uspješno stoje rame uz rame sa najboljima u oblastima koje izučavaju.

Najnoviji uspjeh ostvario je Kenan Mahmutagić, učenik prvog razreda tehničara mehatronike, koji se, uz podršku profesora Mladena Vidovića i Radovana Marjanovića, plasirao među pet učenika koji su izradili najbolje mobilne aplikacije u BiH.

Naime, krajem prošle godine, kompanija Mtel pozvala je zainteresovane srednje škole iz BiH da se prijave na takmičenje u izradi mobilnih aplikacija.

„Napravio sam aplikaciju „Smart easy education“ koja na razne načine učenicima olakšava učenje i pomaže im da prebrode prepreke tokom školovanja. Primijetio sam da mnogi učenici izgube motivaciju i budu lošeg raspoloženja nakon lošijih ocjena ili nekih neugodnih situacija koje im se dese u školi, pa sam zbog toga želio upotrijebiti baš takve funkcije koje će im vratiti osmijeh na lice i izgubljenu volju za učenjem“, priča Kenan Mahmutagić, nadareni srednjoškolac koji se i prije upisa u Tehničku školu bavio izradom mobilnih aplikacija.

Plasman među pet najboljih aplikacija na nivou BiH, omogućio je Kenanu da u februaru na regionalnom takmičenju svoju aplikaciju ukrsti sa najbolje rangiranim aplikacijama iz Srbije i Crne Gore.

„U Tehničkoj školi, nastojimo pratiti aktuelne trendove u oblasti informacionih tehnologija, pa se u tom smislu vrši izbor i programskih jezika i razvojnih alata za njihovo korišćenje, a u skladu sa obavezama i ograničenjima koji proizilaze iz nastavnih planova i programa“, kažu u ovoj ustanovi.

„Kvalitativno smo uznapredovali, posebno unazad tri godine, od kada smo upisali zanimanje Tehničar informacionih tehnologija, za koje je nastavni plan i program veoma moderan i usklađen sa aktuelnim trendovima“, ističe prof. Mladen Vidović, naglašavajući težnju da učenici po završetku školovanja  u Tehničkoj školi budu što kompetentniji, bilo za nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama ili za rad u nekim od kompanija koje se bave informacionim tehnologijama.

I u oblasti vannastavnih aktivnosti, kroz sekcije programiranja i internet programiranja, i drugi zainteresovani učenici iz ostalih struka i zanimanja u Tehničkoj školi, uz podršku profesora, imaju mogućnost da nauče ono što nisu imali priliku kroz redovne predmete.

Izvor: nezavisne.com / gradiška.tv

GD

Recent Posts

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

3 sata ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

22 sata ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

23 sata ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

23 sata ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

2 dana ago

This website uses cookies.