Categories: Vijesti

U RS 14 novozaraženih, među njima pet medicinskih radnika

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj potvrđeno je 14 novih slučajeva virusa korona, od čega su pet medicinski radnici. Ukupno je testirano 328 uzoraka.

Radi se o osam muškarca i šest žena. Tri muškarca su srednje životne dobi, tri mlađe i dva starije životne dobi, a četiri ženske osobe su mlađe životne dobi i dvije starije. 

Od ukupnog broja novozaraženih, pet osoba je iz Banjaluke, pet iz Prijedora i po jedna osoba je iz Kneževa, Kotor Varoši, Kozarske Dubice i Teslića.

„Jedanaest osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok tri osobe nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu sa pozitivnim licem. Tri osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama“, naveli su u Ministarstvu zdravlja RS.

Iz Ministarstva su dodali da je na virus korona pozitivno i pet medicinskih sestara i tehničara iz bolnice u Prijedoru.

„U posljednja 24 sata testirano je 18 zdravstvenih radnika iz Gradiške, Prijedora i Doboja, a novi virus korona potvrđen je kod pet medicinskih sestara i tehničara iz Bolnice u Prijedoru. Riječ je o osobama koje su bile u kontaktu sa zdravstvenim radnikom kod kojeg je ranije potvrđen test na novi virus korona i koji se u skladu sa procedurom od tada nalaze u izolaciji. Testirani su i svi ostali radnici sa ovog odjela Bolnice u Prijedoru koji su negativni. Takođe, testirano je i devet vaspitača iz dječijeg vrtića iz Srpca i ovi nalazi su negativni“, navode u Ministarstvu.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.292 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 93 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. Od početka epidemije oporavilo se 658 osoba.

Testirano je ukupno 22.006 osoba, a trenutno se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske liječi 81 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 35 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

„Kod tri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, jedan pacijent je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije, a jedan pacijent ima podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 13 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 19 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom“, kažu u Ministarstvu.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 53 pacijenta sa COVID-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 14 pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru 17 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči  četiri pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je pet pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci smještene su 142 osobe, 17 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe su u Domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.982 osobe, a nadzor je završen kod 28.565 osoba.

Izvor: nezavisne.com Autor: Stevan Lulić

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

23 sata ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.