Categories: Ekonomija

Tržni centri u FBiH u četvrtak otvaraju vrata? Ugostiteljski objekti u FBiH će moći primati goste i u zatvorenom prostoru

Postoji mogućnost da već u četvrtak budu otvoreni tržni centri širom Federacije BiH, kaže za Faktor Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako ističe, Krizni štab Civilne zaštite bi u srijedu ili u četvrtak trebao imati sastanak na kojem bi bila donesena ova odluka.

˝Sjednica štaba je već u pripremi i maloprije sam razgovarao sa sekretarom i već se vrši kontaktiranje da bi se sjednica održala što prije. Pretpostavljamo da će to biti sutra u poslijepodnevnim satima i da ćemo na toj sjednici prihvatiti preporuke da se dozvoli rad tržnim centrima.Mislim da će se svi članovi kriznog štaba moći sutra okupiti i ovu odluku jednoglasno donijeti kao i sve prethodne. Ugostiteljski objekti ostaju pod mjerama koje su do sada bile, i u zatvorenom prostoru neće biti dozvoljen rad u pružanju ugostiteljskih usluga. To je stav kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH,prema podacima kojima u ovom trenutku raspolažem. Kada je u pitanju okupljanje u javnim prostorima, na otvorenom će se moći okupiti maksimalno 100 ljudi, a u zatvorenom 50 tamo gdje je to mjerama ranije dozvoljeno˝,  pojašnjava Ajdinović.

Kako je za Klix.ba potvrdio  Ajdinović, nakon razgovora sa pomoćnikom ministra zdravstva FBiH Goran Čerkezom prijedlog Kriznog štaba ovog ministarstva je da se dozvoli i rad ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru uz mjeru da u njemu bude maksimalno 50 osoba. Također, kako kaže, morat će se poštovati i ostale preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Federalni štab civilne zaštite naredbu o zatvaranju tržnih centara donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: tip.ba

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

12 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

20 sati ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.