Vijesti

Tešanjski privrednici traže pomoć svih nivoa vlasti za sanaciju štete od poplava

Upravni odbor UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj održao je 28. augusta vanrednu sjednicu povodom veoma alarmantne situacije prouzrokovane velikim poplavama, odnosno bujicama koje su zadesile i uništile veći dio teritorije općine Tešanj.

Vanrednoj sjednici, pored svih članova Upravnog odbora, je prisustvovao i općinski načelnik Suad Huskić koji je prezentovao stanje na terenu i iznio, do tada, sve prikupljene podatke o razmjerama štete, kako na porodičnim stambenim objektima i imanjima, tako i na privrednim i infrastrukturnim objektima.

Tom prilikom je podvukao da je do sada podneseno preko 460 prijava štete, od čega je preko 200 potpuno uništenih stambenih prostora u kojima ne postoje nikakavi uslovi za život, kao i da je veliki broj privrednih subjekata u potpunosti uništen, te da im je ugroženo dalje poslovanje.

„Upravni odbor Udruženja je, nakon pojedinačnih uvida članova i veoma detaljno iznesene situacije od strane općinskog načelnika, zauzeo stav da podržava sve aktivnosti općinskih struktura, te hitno traži i zahtijeva od svih viših nivoa vlasti i institucija da se maksimalno uključe i daju svoj puni doprinos u cilju što brže i efikasnije sanacije nastale štete“, saopćeno je iz UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj.

Iz Općine Tešanj navode da se svakodnevno provode aktivnosti aktivnosti na sanaciji posljedica poplave na ugroženom području – sanacija putne infrastrukture koja je oštećena tokom poplave, pročišćavanje zatrpanih kanala i vodotoka kao i ispumpavanje vode iz bunara, čišćenje stambenih i poslovnih objekata i javnih površina.

U navedene aktivnosti su uključene građevinske firme angažovane od strane Općinskog štaba civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba zaštite od požara, Služba za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću i mještani na ugroženom području. Također se vode aktivnosti na dezinfekciji objekata od strane Higijensko-epidemiološke službe, a intezivno se vodi i aktivnost na odvozu otpada sa poplavljenog područja.

Inače, Federalna uprava CZ se među prvima uključila u pružanje pomoći poplavljenom području, a obećana je pomoć i u narednim danima, kada Komisija završi evidentiranje nastalih šteta.

Izvor: akta.ba

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

6 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

9 sati ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

1 dan ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

1 dan ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

1 dan ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

This website uses cookies.