Categories: EkonomijaTešanj

Tešanjski Artisan oprema Hermesove prodavnice

Kompanija Artisan iz Tešnj trenutno svojim namještajem oprema Hermèsove prodavnice po svijetu.

– Prije par dana smo poslali smo namještaj i za njihovu prodavnicu u Tokiju. Opremali smo i prodavnice Louisa Vuittona, a prije dvije godine i jedan dio seta za američki film „Angel has Fallen“ s Gerardom Butlerom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama, govori generalni direktor Artisana Mirza Ćostović u razgovoru za Telegram.hr.

Ovaj portal napravio je opširnu reportažu o tešanjskoj fabrici luksuznog dizajnerskog namještaja za koju navodi da je postala svjetski hit.

Do sada su, kako se navodi u reportaži, sarađivali s četrdesetak dizajnera iz cijelog svijeta, a s oblim linijama po kojima su danas prepoznatljivi prvi put su se susreli 2009. Tada su počeli sarađivati sa sarajevskim profesorom s Likovne akademije Salihom Teskeredžićem. Njegov stol Latus i danas je jedan od njihovih najprodavanijih proizvoda.

– Dok hodamo pogonom, Mirza nam skreće pažnju na gotovu, tek ispoliranu komodu WU poznatog dizajnerskog studija Pang iz Bergama. I to je, govori, najskuplji komad namještaja u njihovom katalogu jer je njezina izrada najkompleksnija. Danas su, govori, došli do faze da im se dizajneri iz cijeloga svijeta sami javljaju i šalju svoje prijedloge. Prije smo mi morali zvati njih, kaže Mirza Ćostović, piše hrvatski portal u reportaži.

Prisjeća kako su prije desetak godina trebali veliko dizajnersko ime za svoj portfolio, pa su se javili jednom od najpoznatijih produkt dizajnera u svijetu, Karimu Rashidu. – Nismo bili sigurni hoće li pristati, no kad je vidio što i kako radimo, napravio je 20 modela od kojih smo prihvatili nekoliko, a neki od njih se i danas proizvode, prisjeća se Ćostović.

Danas su Artisanu najveća tržišta u Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a puno se prodaje i po SAD-u i Aziji. Samo su u Južnoj Koreji prisutni u jedanaest trgovina s drugim top brendovima, a prodaju se i u Hong Kongu, Tajvanu i Kini gdje imaju svoje prodavnice.

Artisanov namještaj nalazi se i u desetak restorana s Michelinovim zvjezdicama, a neki od njih su Ox&Klee u Kölnu, zatim čuveni Marsan s dvije Michelinove zvjezdice u Parizu i Harvest u Sankt-Peterburgu, restoran koji je proglašen u top 100 restorana u svijetu.

– Jedan od mojih najdražih projekata je sky bridge u New Yorku, dakle most koji spaja dvije zgrade, a 2017. ga je na sedamdesetom katu izgradila kompanija American Copper Buildings. U tom mostu nalazi se lounge bar s našim foteljama, tako da sjedite u tom staklu i gledate na Empire State Building, govori Armin.

Osim poznatih svjetskih restorana, Artisanov namještaj naručivali su za svoje sobe, restorane ili lounge barove i luksuzni hoteli poput Hyatt Regency iz Chicaga, berlinski boutique Michelberger, te Aman hoteli, a njihovi stolci Neva nalaze se i u restoranu na vrhu Four Seasons hotela u Dubaiju, navodi, se, izemđu ostalog, u reportaži.

Izvor: indikator.ba

GD

Recent Posts

Evo koliko će studenti plaćati školarinu na fakultetima u Srpskoj

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima…

3 sata ago

Cijena stanova u Srpskoj veća za 24,1 odsto

Prosječna cijena po metru kvadratnom završenog i prodatog stana u prvom kvartalu ove godine u…

3 sata ago

ČUPO GARAGE Doboj: Autolimarske i autolakirerske usluge (FOTO)

Tražite pouzdanu i profesionalnu autolimarsku i autolakirersku radnju u Doboju? ČUPO GARAGE nudi uslugu popravke…

1 dan ago

Ekspertski tiket dana: Saznaj koji su najsigurniji tipovi u Ligi Evrope i Ligi konferencija!

Kladionica Meridian ima najveće kvote na planeti i najraznovrsniju ponudu za klađenje, a u ovom…

1 dan ago

Hrvatska: Pronađen pacov u konzervi hrane, proizvod povučen

​Udruženje za zaštitu potrošača Hrvatske na Facebook stranici “Halo, inspektore” objavila je fotografije konzervisanog pasulja…

1 dan ago

Užas: Majka šestogodišnjeg sina bacila krokodilima

Majka Saviti Kumar (26), koja je počinila užasan zločin kada je bacila svog bolesnog sina…

1 dan ago

This website uses cookies.