Categories: Vijesti

Švicarska najskuplja za život u Evropi, Turska najjeftinija

Njemački zavod za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Evropi najskuplji život u Švicarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.

„Bilo radi posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje nivoa cijena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg budžeta za boravak u inostranstvu“, navode iz njemačkog Zavoda za statistiku.

„Troškovi života bili su najskuplji u Švicarskoj u julu 2021. godine. Tamo je nivo cijena bio za 51 posto viši nego u Njemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su za dvije trećine, 64 posto, niži nego u Njemačkoj i najniži od svih poređenih zemalja“, ističe se u saopćenju za medije.

Kada je riječ o Hrvatskoj, u njoj je život 36 posto jeftiniji nego u Njemačkoj.

Osim u Švicarskoj, troškovi života bili su veći u većini njemačkih susjednih zemalja; u Danskoj su potrošači morali platiti 28 posto više za kupovinu reprezentativne korpe proizvoda, u Luksemburgu za 25 posto, u Nizozemskoj za sedam posto, u Belgiji i Austriji po pet posto više nego u Njemačkoj, u Francuskoj za četiri posto.

Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 posto veći na Islandu i 30 posto veći u Norveškoj, nego u Njemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj je 46 posto jeftiniji od njemačkog, a u Češkoj 28 posto.

U Hrvatskoj je hljeb samo jedan posto jeftiniji nego u Njemačkoj

Cijene su manje u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 posto niži u odnosu na Njemačku. Litvanija i Hrvatska su po 36 posto ispod Njemačke, Španija 13 i Italija devet posto.

U Hrvatskoj su cijene hrane i pića osam posto niže nego u Njemačkoj, dok je cijena hljeba samo jedan posto manja. Meso je 15 posto jeftinije nego u Njemačkoj, riba 29 posto, a mliječni proizvodi i jaja pet posto. Voće i povrće je 16 posto jeftinije, no zato su alkoholna pića 17 posto skuplja nego u Njemačkoj. Cigarete su 37 posto jeftinije, obuća i odjeća 16 posto, a restorani i hoteli su jeftiniji u prosjeku 19 posto.

Za kupovnu moć važne cijene, ali i plate

Podaci se temelje na rezultatima Evropskog programa poređenja o paritetima kupovne moći Statističkog zavoda Evropske unije (Eurostat) i izračunima njemačkog Federalnog zavoda za statistiku. U obzir je uzeta razina cijena za 15 kategorija, uključujući hranu i piće, energiju, restorane i hotele.

Pariteti kupovne moći utvrđuju se na osnovu nacionalnih istraživanja cijena i predstavljaju kupovnu moć nacionalnih valuta u različitim zemljama. U svom najjednostavnijem obliku pariteti kupovne moći su odnosi cijena za isti proizvod u dvije zemlje u odgovarajućim nacionalnim valutama.

Pariteti kupovne moći pokazuju koliko valutnih jedinica određena količina robe i usluga košta u različitim zemljama.

No, da bi podaci o cijenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosječna plata u Njemačkoj, odnosno u Hrvatskoj. Prosječna mjesečna neto zarada u Hrvatskoj je nešto veća od 7.000 kuna, dakle manje od hiljadu eura, dok je u Njemačkoj prosječna mjesečna plata oko 2.500 eura.

Dakle, Hrvati zapravo imanju mnogo manju kupovnu moć od Njemaca, jer iako imaju većinom niže cijene istih proizvoda u trgovinama, imaju i manje novca za kupovinu tih proizvoda, piše Index.hr.

Izvor: biznisinfo.ba


GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

3 sata ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

12 sati ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.