Ekonomija

Srpska je meka za investicije

Veliko međunarodno priznanje, RS izabrana za mali evropski region budućnosti 2018-2019. „Fajnenšel tajms“ promovisao destinacije za ulaganje

Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose – Foto S. M.

SVETSKI poznat ekonomski časopis „Fajnenšel tajms“ izabrao je Republiku Srpsku za jednu od 10 top malih evropskih regiona budućnosti za 2018-2019. godinu u kategoriji strategije stranih ulaganja. Ova nagrada je od izuzetnog značaja za RS jer se radi o priznatom časopisu koji je specijalizovan za direktna strana ulaganja. Nagrada predstavlja svojevrsnu promociju RS na svetskoj mapi, kaže, za „Novosti“, Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

– Izuzetno mi je drago što su napori Vlade RS i ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju nagrađeni. Tu moram istaći i odličan rad Bijeljine, Prijedora i Zvornika koji su, takođe, nagrađeni u kategorijama malih i mikro gradova Evrope i sveta. Naime, po troškovnoj efikasnosti u kategoriji malih gradova nagradu je dobila Bijeljina, a u kategoriji evropskih mikrogradova Prijedor i Zvornik. Definitivno, Republika Srpska je prepoznata i priznata na globalnom nivou kao mesto budućnosti za strana ulaganja – ističe Klokić.

Pročitajte još: „Mercedes“ stiže u RS?

Ministar se nada da će ovakva reklama za Republiku Srpsku doprineti razbijanju stereotipa o prostoru Srpske kao mestu koje je politički nestabilno i zato nije atraktivno za investiranje.

– Republika Srpska je region u koje treba ulagati i koja radi na unapređenju poslovne klime – poručuje Klokić.

BESPLATNO UČEŠĆE:
MINISTAR Klokić ističe da je učestvovanje na konkursu „Fajnenšel tajmsa“ bilo besplatno i da se na njega mogu prijaviti svi gradovi, regije i države iz celog sveta.

Prema njegovim rečima, dobijanje ove nagrade je i rezultat aktivnosti ministarstva u ovoj oblasti, a sve u skladu sa najnovijim međunarodnim trendovima.

– Tu pre svega mislim na program postinvesticione podrške investitorima, proaktivno privlačenje investitora putem ciljane kampanje i direktnih poseta, sprovođenje i promocija reformskih procesa Vlade i postojanje i funkcionisanje Saveta za strane investitore – navodi ministar Klokić.

Ministarstvo je posvećeno maksimalnom davanju svih informacija investitorima o uslovima ulaganja u Republiku Srpsku. To radi direktno ili putem nekoliko portala.

On kaže da očekuje da ova nagrada u nekom narednom periodu doprinese da se još investitora zainteresuje za Republiku Srpsku, kako stranih, tako i domaćih.

Pročitajte još: Stižu milijarde iz Kine

– Nagrada je vrsta odlične promocije u celom svetu. Poziv za učešće je bio otvoren za sve zemlje u mnogim kategorijama. Ocene su donosili ozbiljni timovi ljudi, eksperata u svojim oblastima koji daju konačni zaključak koja će zemlja, regija i grad dobiti nagrade – ističe Klokić.

Iz resornog ministarstva su poručili da u RS već postoje ozbiljna ulaganja iz Rusije, Kine, Nemačke, Austrije Italije, SAD i da očekuju da u narednom periodu u Srpsku dođe još investitora.

Izvor: novosti.rs   Autor: S.Mišljenović

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

15 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

18 sati ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.