Categories: Vijesti

Srce i tumori šalju pacijente preko granice

Na liječenje izvan granica Srpske za prvi šest mjeseci ove godine upućeno je oko 2.600 pacijenata, a razlog su mahom složene procedure liječenja kardiovaskularnih i malignih oboljenja koje se ne izvode u domaćim zdravstvenim ustanovama.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da je trošak liječenja pacijenata iz Srpske u Srbiji u prvom polugodišnju ove godine iznosio oko 10,6 milion KM, navodeći da se broj oboljelih kojima je neophodno liječenje izvan granica RS znatno smanjio u odnosu na period od prije 10 ili 15 godina.

– Zahvaljujući ulaganju u opremu i edukaciju domaćih kadrova, kao i uvođenju novih zdravstvenih usluga u naš zdravstveni sistem taj broj se smanjuje. Lani je na liječenje upućeno oko 3.700 pacijenata, a trošak je bio oko 20 miliona KM – rekli su u Fondu i dodali da se na liječenje izvan Srpske pacijenti, uglavnom, upućuju zbog kardiohirurgije, odnosno oboljenja srca, zatim karcinoma, leukemije, neuroloških oboljenja i slično.

Pojašnjavaju da osiguranici Fonda na liječenje izvan Srpske imaju pravo onda kada domaće zdravstvene ustanove ne mogu da sprovedu liječenje, odnosno kada se određena usluga ne radi u zdravstvenim ustanovama u RS.

– Osiguranici se tada upućuju u ustanove izvan Srpske sa kojima imamo potpisane ugovore, uglavnom je to u Srbiju. Pacijenti to pravo ostvaruju na osnovu prijedloga Univerzitetskog kliničkog centra RS koji razmatra naša stručna komisija i donosi odluku o opravdanosti liječenja izvan granica Republike – dodaju u Fondu.

Sa rješenjem o liječenju pacijenti u zdravstvenim ustanovama izvan Srpske plaćaju samo participaciju, ukoliko nisu oslobođeni te obaveze, a ukoliko jesu, liječenje u potpunosti ide na teret Fonda.

Kada je u pitanju inostranstvo, odnosno liječenje u nekom od evropskih zdravstvenih centara, u Fondu ističu da se osiguranici tamo upućuju onda kada liječenje nije moguće ni u Srbiji.

– Od 2020. godine i liječenja u inostranstvu finansiramo u potpunosti, odnosno pacijent plaća samo participaciju ukoliko nije oslobođen te obaveze. Ranije smo u finansiranju tih troškova učestvovali uglavnom u iznosu od 30 odsto – naveli su u Fondu i podsjetili da ne finansiraju liječenja koja su u eksperimentalnoj fazi, odnosno koja nisu naučno dokazana i potvrđena u praksi.

Nacionalni koordinator za prevenciju malignih oboljenja u RS Zdenka Gojković kaže da se u Srbiju upućuju pacijenti oboljeli od karcinoma kojima su neophodne zahtjevne hirurške procedure.

– Ne sprovodimo, na primjer, lokalno invazivne procedure kao što je TATE. To su metode kojima se direktno ulazi u krvni sud koji je blizu tumora ili metastaze, najčešće u jetri i onda se ili aplikuje citostatik ili neka druga određena supstanca i na taj način se pokušavaju ubijati tumorske ćelije. To su mahom procedure zbog kojih šaljemo pacijente izvan Srpske – rekla je Gojkovićeva.

Kada su u pitanju onkološke terapije, Gojkovićeva kaže da, ne postoji ništa što Klinika za onkologiku UKC-a RS ne zna ili ne može da dati.

– Imamo iskustva za sve inovativne lijekove koje dajemo i kroz kliničke studije, ali nemamo sve te lijekove na listi Fonda, jer su inovativni i skupi – pojasnila je ona.

Humanitarne akcije

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da se često organizuju akcije za liječenje koje finansiraju oni ili Fond solidarnosti “Duša djece”, zbog čega se u javnosti stiče pogrešan utisak da se građani liječe putem akcija, čak i kada to u potpunosti sprovode nadležne institucije.

– Svjesni smo da porodice imaju troškove i mimo samog liječenja, kao i za određene potrebe koje nisu obuhvaćene obaveznim osiguranjem, stoga apelujemo na organizatore humanitarnih akcija da prilikom njihovog organizovanja naznače za šta je novac potreban – rekli su u Fondu.

Izvor: glassrpske.com

GD

Recent Posts

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

1 sat ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 sata ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 sata ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

1 dan ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

1 dan ago

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Detaljna prognoza za Prvi maj

U Republici Srpskoj i FBiH sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom…

2 dana ago

This website uses cookies.