Ekonomija

SINDIKAT UPOZORAVA: Težak položaj građevinaca u RS, rade za 450 KM

Radnici u građevinarstvu u Republici Srpskoj suočeni su sa više problema, zbog čega je u ovom sektoru prisutan stalan odliv radne snage

Radnici u građevinarstvu u Republici Srpskoj suočeni su sa više problema, zbog čega je u ovom sektoru prisutan stalan odliv radne snage.

 

Iz Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti Republike Srpske je poručeno da je položaj građevinaca težak i da oni sa srednjom stručnom spremom rade za 450 KM. Naveli su i da je prosečna plata u ovom sektoru oko 630 KM, ali da tu ulaze i plate uprave, menadžmenta, ugovorena primanja itd.

 

Dragana Grabičić, predsednica ovog sindikata, podvukla je da stalan pad broja radnika u građevinarstvu i njihov odlazak u inostranstvo, nije „trgno poslodavce“.

– To ih nije trgnulo da im povećaju plate kako bi ljude zadržali u RS. Nažalost, sada je došlo vreme da ih ni povećanje plata ne bi zadržalo – kazala je Grabičić.

 

Ona je objasnila da su problemima u građevinskom sektoru nepostojanje granskog kolektivnog ugovora, da su radnici ostavljeni „na milost i nemilost dobrih i loših poslodavaca“, te da postoji problem adekvatne zaštite na radu.

-Građevinci rade i na visokim i na niskim temperaturama, i leti i zimi, na visinama… Sa druge strane poslodavci su dobili određene benefite od republičkih vlasti, ali se pokazalo da nisu raspoloženi da to podele sa radnicima – dodala je Grabičić.

 

Predsednica sindikata Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS Silvana Radulović, navela je da su oni pre oko godinu i po imali 140 radnika, a sada ih ima manje od 70. Radnici ovog instituta nisu dobili sedam plata, što je dovelo do velikog odlaska kvalifikovane radne snage.

Izvor: novosti.rs

GD

Recent Posts

PRODUŽEN PRITVOR OSUMNJIČENIMA ZA UBISTVO SAŠE KULIŠIĆA: Vrhovni sud Srpske donio odluku

VRHOVNI SUD Republike Srpske produžio je za tri mjeseca pritvor Andreji Kajganić i Draženu Lazareviću…

3 dana ago

Pitali smo građane Doboja: Šta je urađeno da se ne ponovi 2014. (VIDEO)

DOBOJ – Deset godina nakon velikih poplava koje su pogodile BiH i region, a tako…

3 dana ago

Prije deset godina cijeli Doboj bio pod vodom: Ne ponovilo se!

DOBOJ - Svaki maj građanima Bosne i Hercegovine, a posebno onima čije su kuće uz…

3 dana ago

Željeznice RS uskoro holding s tri kompanije

Završetak restrukturiranja prema programu Svjetske banke očekuje se do kraja godine Izvršni direktor "Željeznica Republike…

5 dana ago

DA LI JE BILO MOGUĆE ODBRANITI DOBOJ? Evo šta su rekli svjedoci odbrane na suđenju Obrenu Petroviću

POPLAVE koje su zadesile Doboj 2014. godine spadaju u red onih koje se dešavaju u…

5 dana ago

Evo koliko će studenti plaćati školarinu na fakultetima u Srpskoj

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima…

5 dana ago

This website uses cookies.