Ekonomija

RS: Uskoro brža i jeftinija likvidacija preduzeća?

Skupoj i komplikovanoj proceduri zatvaranja ili likvidacije preduzeća u Srpskoj iskoro bi mogao doći kraj. Ovakvo “olakšanje” bi trebalo da dođe sa Izmjenama Zakona o likvidacionom postupku Republike Srpske.

– Osim skraćnja postupka biće samnjeni troškovi likvidacije. Na primjeru Banjaluke ti troškovi iznose oko dvije hiljade maraka, to je naravno okviran iznos, a ovo će biti daleko značajnije smanjenje. Tu se podrazumjeva definisanje određenih detalja ovim zakonom. Očekujemo da ćemo kroz stručne rasprave definisati i sve ostalo i da čujemo dodatno mišljenje privrednika na koji način je potrebno urediti ovu oblast, da bismo na kraju dobili najbolji mogući zakon – rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredene komore Republike Srpske, prenosi ATV.

Po novom zatvaranje preduzeća bi moglo da košta i do nekoliko stotina maraka manje. Najskuplja stavka u sadašnjem postupku je angažovanje likvidacionog upravnika. Njegove usluge su potrebne kod prinudne i likvidacije po službenoj dužnosti, dok će, kod dobrovoljne likvidacije, koja je novina, zatvaranje preduzeća moći da vodi i lice iz uprave preduzeća.

– Osnovna razlika između stečaja i likvidacije jeste što se u likvidacionom postupku povjerioci u potpunosti namiruju i samo pravno lice koje ide u likvidaciju nema više nikakvih dugovanja prema povjeriocima, dok u samom stečajnom postupku povjerioci se ne namirju u potpunosti, već se namiruju shodno ispaltnim redovima. Imamo situacije da često određena pravna lica idu u likvidaciju, sud utvrdi da se svi povjerioci ne mogu namiriti i onda iz likvidacionog postupka idemo u stečajni postupak – rekao je Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde Srpske.

Novina je i da likvidacioni upravnik, uz saglasnost povjerilaca, pokretnu imovinu koja nije unovčena može predati humanitarnim organizacijama, socijalnim ili obrazovnim ustanovama.

Izvor: srpskacafe.com / atv

GD

Recent Posts

Nevrijeme tutnjalo Srpskom: U Stanarima led

Područje Kozarske Dubice danas je zahvatilo jako nevrijeme praćeno gradom. Kako javljaju čitaoci ATV-a, grad…

11 sati ago

MERIDIAN EXPANSE TURNIR: Uskoči u igu za 10.000 KM keš poklona

Maj je tvoj mjesec, jer dok istražuješ Expanse slotove na Meridian online kazinu, ujedno se takmičiš…

17 sati ago

„Besplatna“ fiskalizacija po leđima privrede Srpskoj. Srbija je duplo jeftinija?

Prema nezvaničnim informacijama, održavanje novih fiskalnih kasa privatnike u Republici Srpskoj moglo bi koštati oko…

18 sati ago

(Foto, Video) Velika porodična šetnja u Doboju

Majke i očevi sa svojim mališanima šetali su dobojskim ulicama. U koloni i Tamara Jović.…

2 dana ago

Doboj: „Željeznice RS“ u minusu 41 milion maraka

DOBOJ – „Željeznice RS“ (ŽRS) završile su prošlu godinu sa gubitkom od 40,8 miliona KM…

4 dana ago

Poznato u kojim opštinama će biti uvedeni skeneri za lokalne izbore: Doboj, Tešanj,…

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na ranije održanoj sjednici odluku o primjeni pilot…

4 dana ago

This website uses cookies.