Vijesti

RS: Cene stanova u registru

Registar cijena nepokretnosti (stan, kuća, zemljište) možete vidjeti OVDJE

Posle Srbije, Slovenije i Makedonije, Srpska dobila evidenciju prodatih nepokretnosti. Direktnu korist imaće investitori i građani koji bi da kupe nekretnine u RS

SVI investitori koji žele da ulažu u Srpsku, ali i građani koji bi da kupuju nekretnine na području RS, od 29. novembra mogu na sajtu RUGIP https://rcn.rgurs.org/, ulaskom u Registar cena nepokretnosti da vide po kojim cenama se prodaju kuće, stanovi i zemljište u određenom delu neke opštine, ili nekog grada u RS. Takođe, zainteresovani će moći da prate i kretanje cena nepokretnosti na tržištu, da vide gde su najskuplje kuće ili stanovi, ili gde je najjeftinije zemljište.

U Registar je uneto oko 8.000 ovogodišnjih kupoprodajnih ugovora iz cele Srpske i nastaviće se sa unošenjem kupoprodajnih ugovora koji budu doneseni u RUGIP na potvrđivanje.

Pokretanjem Registra cena nepokretnosti, Republika Srpska je stala rame uz rame sa Srbijom, Slovenijom i Makedonijom koje već imaju ovaj sistem.

Vršilac dužnosti direktora RUGIP Bosiljka Predragović, predstavljajući projekat u Banjaluci, rekla je da značajnu ulogu u ostvarenju ovog projekta ima Vlada Švedske i njen donatorski program – CILAP.

– Direktna korist od Registra ogleda se u uspostavljanju transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti i porastu bruto domaćeg proizvoda – istakla je Predragovićeva.

Ona je navela da Registar služi i za izradu planova i izveštaja neophodnih za praćenje tržišta i za modeliranje masovne procene vrednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procenilaca…

– Uspostavljanje Registra je značajno i za poslove eksproprijacije, kreiranja politike upotrebe zemljišta, uzimanje hipotekarnih kredita – smatra Predragovićeva.

Lični podaci učesnika u prometu nepokretnosti biće zaštićeni, a lokacije nepokretnosti samo približno određene.

Potpredsednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je servis javnog uvida u podatke Registra cena nepokretnosti Srpske veoma značajan projekat, čijom će realizacijom veliku korist imati stanovništvo i investitori u Republici Srpskoj.

– Snažan doprinos biće vidljiv pre svega u transparentnosti tih podataka koji su neophodni, jer mogu da obezbede kvalitetan pristup investitorima koji su potrebni svakoj zemlji i Republici Srpskoj – rekao je Kasipović.

On je dodao da je uveren da će ovaj posao ići veoma dobro, da će biti od koristi svima i da će, pre svega, doprineti mnogo većoj zainteresovanosti investitora.

On je rekao da očekuje potpuno uključivanje u ovaj projekat Notarijata Republike Srpske, jer su notari neophodni i imaju važnu ulogu u ovom poslu.

Kasipović je u ime Vlade Republike Srpske zahvalio ambasadoru Švedske u BiH Andersu Hagelbergu za donatorska sredstva za Registar cena nepokretnosti i zaposlenima u RUGIP, uz čiju podršku je realizovan projekat.

MANjE NEIZVESNOSTI, VIŠE ULAGANjA

AMBASADOR Švedske u BiH Anders Hagelberg rekao je da je Švedska u velikoj meri prisutna u BiH. On je izjavio da finansijski doprinos Švedske u ovoj godini za BiH iznosi 16 miliona evra.

– Registar cena nekretnina i zemljišna administracija su od životne važnosti za privredu u BiH. To znači manje neizvesnosti, a više ulaganja, kao i priliku za povezivanje sa pravilnim sistemom oporezivanja – kaže Hagelberg.

Izvor: novosti.rs   Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

GD

Recent Posts

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

6 minuta ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

22 minuta ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

59 minuta ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

1 dan ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

1 dan ago

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Detaljna prognoza za Prvi maj

U Republici Srpskoj i FBiH sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom…

2 dana ago

This website uses cookies.