Categories: DobojModričaVijesti

PREMIJERA: VIDEO PRIČA O BORBI PROTIV NELEGALNE EKSPLOATACIJE ŠLJUNKA IZ RIJEKE BOSNE

Neformalna grupa građana Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne“, uz pomoć Centara civilnih inicijativa i USAID-a, napravila je kratku video priču o svom radu i problemu kojim se bave. Portal Antikorupcija “premijerno“ objavljuje ovaj materijal.

Grupa “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne”, inače, u svega par mjeseci svog rada, uspjela je da uzburka “ustajalu žabokrečinu” i da nadležne institucije navede na uozbiljavanje pristupa ovom dugogodišnjem problemu i konstantnoj prijetnji građanima naselja u slivu rijeke Bosne.

Prijetnje da se ponovi katastrofa iz 2014. godine, kada su u poplavama u BiH život izgubile 22 osobe, od čega je više od polovine iz četiri opštine iz kojih dolaze aktivisti ove grupe, a ukupna tada pričinjena materijalna šteta procijenjena na dvije milijarde KM, od čega se dvije trećine odnose na ove četiri lokalne zajednice.

Šest godina nakon poplava i dalje nije došlo do ozbiljnijeg uređenja u ovoj oblasti i obzirom da se problemi ne rješavaju, ovo područje je i dalje ugroženo. Što su aktivisti grupe “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne” shvatili kao svoju građansku obavezu za djelovanje.

Serijom prijava, policiji, Inspektoratu, Vodama RS i Tužilaštvu uspjeli su da pokrenu stvar sa “mrtve tačke”, odnosno da neke institucije probude iz stanja hibernacije. Rezultat je da su se podaci o ilegalnim šljunkarama počeli redovno pojavljivati na policijskim presicama, uz najavu novih prijava Tužilaštvu, a da Tužilaštvo polako “skida prašinu” sa dugogodišnjih neriješenih slučajeva i nadati se da će početi efikasnije raditi svoj posao. Kao i sudovi. A i nadležna ministarstva, koja bi trebala predložiti nova zakonska rješenja, koja će, između ostalog pojačati sankcije i dokinuti praksu u kojoj sljunkari rađe (jer im se finansijski isplati) plaćaju kazne nego dozvole i rađe se bave kriminalom nego poštenim radom.

Izvor: antikorupcija.info

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

1 dan ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.