Obrazovanje

Prekvalifikacija: Korak do posla ili odlaska?!

Nezaposlenost je gorući problem našeg društva. Tragajući za poslom, nakon niza razočarenja, mladi se odlučuju na odlazak iz zemlje – tražeći svoju sreće širom Evrope. Put do inostranstva počinje prekvalifikacijom i učenjem stranog jezika. Baš takav, školovan i izgrađen kadar odlazi iz naše zemlje. Podaci pokazuju da se iz godine u godinu povećava interesovanje za medicinsku struku jer to i jeste najlakši put do odlaska. Školujemo li zapravo one koji će svoje znanje koristiti van BiH?

Iako je obrazovanje u razvijenim evropskim državama usklađeno sa tržištem rada to u BiH nije slučaj. No, program cjeloživotnog učenja i prekvalifikacije model su kojem sve veći broj građana pribjegava. Jedna od njih je i Azra Goletić, koja je po završetku Gimnazije u Živinicama vanredno upisala medicinsku školu i kurs njemačkog jezika – samo sa jednom željom: da joj to otvori nove mogućnosti u budućnosti.

‘Mislim da će mi pomoći, prije svega mogla bih ovdje pronaći posao sa medicinskom školom. Ali bolje su mogućnosti tamo u inostranstvu, oni više nude. Veće su plate i bolji uslovi za život”.

 

Osim Azre, među brojnim mladim koji su se odlučili na prekvalifikaciju je i Hasiba Hadžimehmedović, koja je istovremeno pohađala dvije škole, gimnaziju redovno i medicinsku školu vanredno i tu nije stala, pa je po završetku obje srednje škole upisala Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli.

”Moja velika ljubav je bila prema umjetnosti posebno prema glumi i upisala sam Akademiju dramskih umjetnosti, a prije toga sam upisala medicinsku zbog svoje sigurnosti da bi se osjećala zaštićeno.”

 

Stanje nesigurnosti i društvene apatije koju živimo pogoduje ovakvim odlukama, a očito je medicinska struka najpopularniji put ovih mladih ljudi. A to pokazuju i podaci do kojih smo došli, a koji tek kada se razlože – djeluju zabrinjavajuće. Naime, nakon što je 2015. godine Vlada TK, zbog velikog interesovanja osnovaca, odobrila upis za maksimalan broj učenika u medicinske škole, u naredne četiri godine samo u tri škole u TK onu u Tuzli, Gračanici i Živinicama upisano je više od 1400 redovnih učenika. No, podaci pokazuju da je veliki broj onih koji su, baš kao i Azra, medicinsku školu upisali vanredno. Tako je u Medicinsku školu Tuzla u posljednje tri godine upisano više od 300 vanrednih učenika, dok je u Mješovitu školu Gračanica upisano više vanrednih nego redovnih učenika i to za 610 učenika više, a medicinski smjer u Mješovitoj školi Živinice upisalo je 177 učenika.

”Mislim da je to trenutno trend da je velika potražnja za tim kadrom. Ali svaki trend bude i prođe, nije to ništa fiksno ništa stalno”, rekao nam je Mirnes Avdić, direktor Medicinske škole Tuzla.

Taj trend neki dobro iskorištavaju, radeći nekvalitetno i smanjujući kriterije, poručuju naši sagovornici, a direktor objašnjava da Medicinska škola Tuzla drži do kredibiliteta, pravilno i profesionalno pripremajući učenike. Tako vanredno školovanje traje između 6 mjeseci i tri godine, dok cijene cjelokupnog školovanja određuje Vlada TK.

‘Cijena ide, slobodno ću reći od 500 do 1.200 KM ovisno u koju ste školu išli i završili”, dodao je direktor Medicinske škole Tuzla

 

Ukoliko su završili Gimnaziju ili Ekonomsku školu tada polaznici imaju najviše predmeta za prekvalifikaciju, dok u slučaju prekvalifikacije iz jednog smjera medicine u drugi imaju minimalno predmeta. Ovaj veliki interes za medicinu, koji je već društvena pojava, zahtijeva i strategiju koju, čini se, naše društvo nema.

”Sinhronizacija tržišta rada sa obrazovanjem i povećanje kvaliteta obrazovanja su rješenje, ali je za kvalitet potrebno vrijeme. Ukoliko brzo radimo neke stvari, kvalitet trpi i mi imamo fabrikovanje kadra, ali ipak mislim da to ne treba raditi ako ne voliš, svaki posao treba raditi s ljubavlju. Ako nisi spreman uložiti sebe i sav svoj trud u nešto bolje to i ne raditi.” zaključila je Hasiba Hadžimehmedović.

 

S druge strane, na evidenciji Službe za zapošljavanje TK samo u 2018. godini prijavljeno je 2.188 osoba dok je broj onih koji su brisani sa evidencije zbog zaposlenja u inostranstvu tek 122 osobe. I prethodne godine pokazuju isti trend…. Iako je veliki broj onih koji su trenutno na birou, uskoro bi mogli pronaći zaposlenje, ali van naže zemlje, poručuju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema čijim podacima čak 85% medicinara koji odlaze i koji su otišli jesu mlade osobe koje su završile medicinsku školu, da li redovnim školovanjem ili prekvalifikacijom. Radno iskustvo im za rad u Njemačkoj nije neophodno.

Izvor: rtvslon.ba

GD

Recent Posts

Željeznice RS uskoro holding s tri kompanije

Završetak restrukturiranja prema programu Svjetske banke očekuje se do kraja godine Izvršni direktor "Željeznica Republike…

13 sati ago

DA LI JE BILO MOGUĆE ODBRANITI DOBOJ? Evo šta su rekli svjedoci odbrane na suđenju Obrenu Petroviću

POPLAVE koje su zadesile Doboj 2014. godine spadaju u red onih koje se dešavaju u…

13 sati ago

Evo koliko će studenti plaćati školarinu na fakultetima u Srpskoj

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima…

1 dan ago

Cijena stanova u Srpskoj veća za 24,1 odsto

Prosječna cijena po metru kvadratnom završenog i prodatog stana u prvom kvartalu ove godine u…

1 dan ago

ČUPO GARAGE Doboj: Autolimarske i autolakirerske usluge (FOTO)

Tražite pouzdanu i profesionalnu autolimarsku i autolakirersku radnju u Doboju? ČUPO GARAGE nudi uslugu popravke…

2 dana ago

Ekspertski tiket dana: Saznaj koji su najsigurniji tipovi u Ligi Evrope i Ligi konferencija!

Kladionica Meridian ima najveće kvote na planeti i najraznovrsniju ponudu za klađenje, a u ovom…

2 dana ago

This website uses cookies.