Categories: DerventaEkonomija

Preduzeća u problemima zbog virusa korona

Preduzeća u Republici Srpskoj koja posluju u metalskom i elektrosektoru, te industriji plastike suočavaju se sa negativnim posljedicama korona virusa jer ostaju bez komponenti i sirovina koje nabavljaju iz Kine, zbog čega strahuju da neće uspjeti ispoštovati ugovore sa partnerima iz Evrope.

Privrednici ističu da su došli u nezavidnu situaciju, jer su zbog smrtonosnog virusa zatvorene fabrike u Kini iz kojih dobijaju potrebne komponente.

Vlasnik preduzeća “Vineks” iz Čelinca Vinko Džombić kaže za “Glas Srpske” da strahuje šta će biti sa ugovorenim poslovima.

– Iz Kine nabavljamo elektro komponente, odnosno signalne sijalice, LED diode i otpornike. Kineske fabrike iz kojih dobijamo dijelove zatvorene su do daljeg, iako su hiljadama kilometara daleko od Vuhana, žarišta epidemije, tako da strepimo da li će naredne isporuke uopšte stići i hoćemo li biti primorani da otkazujemo ugovorene poslove – istakao je Džombić.

Nemanja Savić iz kotorvaroškog preduzeća “Sim tehnik” kaže da čelik i inoks nabavljaju iz Evrope.

– Zanemarljiv procenat određenih komponenti za montažu nabavljamo iz Kine preko posrednika. Za sada imamo svega dovoljno na lageru – istakao je Savić i dodao da je za sebe lično naručivao nešto iz Kine, te da je pošiljka koja je trebalo da stigne u januaru, prolongirana do aprila.

U preduzećima koja se bave preradom plastičnih masa takođe strahuju da će, ukoliko uskoro ne dođe do smirivanja epidemije u Kini, njihovo poslovanje biti ugroženo. Neizvjesnost vlada i u obućarskom sektoru, s obzirom na to da pojedine fabrike koje proizvode obuću u Srpskoj đonove nabavljaju iz Kine.

– Roba iz Kine dolazi brodom i potrebno je oko četiri sedmice da komponente stignu u naše luke. Do sada nije bilo problema, a vidjećemo šta će se dešavati u narednom periodu, s obzirom na to da je u Kini sve stalo – rekao je direktor i vlasnik derventske Fabrike obuće “Sanino” Radovan Pazurević.

Sanino

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević pojašnjava da domaća preduzeća od kineskih kompanija kupuju komponente, dorađuju ih i potom isporučuju, najčešće za strane partnere.

– Sada su došli u nezavidnu situaciju da su njihovi partneri u Kini, iako se ne nalaze u neposrednoj blizini oblasti Vuhana, odlukom tamošnjih vlasti suočeni sa zatvaranjem fabrika i u ovom mjesecu ne mogu očekivati isporuku komponenti. To može dovesti do direktnog ugrožavanja ugovora koje firme iz Srpske imaju sa stranim partnerima, koji su uglavnom iz zemalja EU – istakao je Blagojević, naglasivši da su najviše ugrožena preduzeća iz sektora metalske, elektro i industrije plastike.

Kruzer

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan kazao je juče da je državljanin BiH koji se nalazi na kruzeru “Dajmond princes”, koji je usidren u japanskoj luci Jokohama, dobro.

– Svi članovi posade na kruzeru obavljaju redovne svakodnevne aktivnosti u svom sektoru zaduženja. Ambasada BiH u Japanu pružiće svu neophodnu konzularnu pomoć državljaninu BiH, ukoliko je bude zatražio, po isteku karantina od 14 dana – naglasio je Berjan. Kruzer je stavljen u karantin 3. februara nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hongkongu dijagnostikovan virus korona.

Izvor: glassrpske.com Autor: Milijana Latinović

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

1 dan ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

1 dan ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.