Tešanj

Postavljeno 15.182 kućnih brojeva na području općine Tešanj

Javnosti je danas predstavljen Adresni registar Općine Tešanj. Riječ je o projektu u kojem su adresnim brojem označeni svi objekti na području cijele općine Tešanj, uz uspostavu elektronske baze u kojoj su uneseni svi podaci uključujući i lokaciju svih objekata.

“Na kraju smo još jednog uspješnog projekta i kako se čini prvi smo u Federaciji BiH uspostavili moderan Adresni registar. Organizirano i sistematski smo obilježili sve objekte na prostoru cijele općine i uspostavili elektronsku bazu sa svim potrebnim podacima. Dosadašnje obilježavanje adresa u BiH je uglavnom bilo jednokratna aktivnost, bez prateće baze i bez ažuriranja podataka. Mi smo htjeli više od toga. Bosna i Hercegovina je na početku izgradnje savremenog adresnog sistema i morali smo trasirati put i rješavati brojne dileme. Važno je naglasiti da je sve bilo besplatno za građane. Također, Adresni registar je još jedan korak u našim nastojanjima kreiranja poslovnog ambijenta i podizanja razine konkurentnosti naše Općine”, izjavio je Suad Huskić, Načelnik općine Tešanj.

Svečanim postavljanjem prve pločice sa brojem 1. na zgradu Općine Tešanj, u martu 2016. godine počela je implementacija projekta Adresni registar u općini Tešanj. Tokom ovog perioda, postavljeno je 15.182 kućna broja i naziva ulica i trgova. Uspostavljanjem Adresnog registra, instalirana je i kompletirana elektronska baza podataka sa osnovnim podacima i grafičkim prikazom (GPS podacima) svih objekata (geoinformacioni sistem) na području općine Tešanj. Vrijednost projekta je 69.000 KM (jer smo većinu stvari sami uradili), a sredstva su obezbjedili Općina Tešanj i Švedska fondacija CILAP. Izvođač radova bila je firma  Eurovez iz Tešnja.

“Pred nama su novi izazovi, potrebno je podatke iz naše adresne baze uvezati sa državnim i drugim uspostavljenim elektronskim sistemima (CIPS, Pošta, Poreska uprava…). Tokom naredne godine plan nam da podatke učinimo vidljivim građanima općine Tešanj putem web platforme, te da ih uvežemo sa sistemima navigacije i sl. Osim toga, podnijeli smo inicijativu i za promjenu Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. U sadašnjim okolnostima, kada općina mijenja naziv ulice ili trga, kada uspostavlja adresni registar, poslovni subjekti moraju izvršiti promjenu registracije i platiti visoke troškove. Smatramo da je to nepravedno te da bi ovaj postupak biti besplatan u sličnim situacijama”, kazao je Huskić.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Federalne geodetske uprave, predstavnici CILAP-a, kojima su uručene zahvalnice za podršku projektu, kao i predstavnici institucija koje će u budućnosti koristiti ove podatke.

Izvor: kaportal.ba

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

20 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

24 sata ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

2 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

2 dana ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

2 dana ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.