Modriča

Poljoprivreda kao terapija u modričkoj bolnici za hroničnu psihijatriju

U okviru stalnog lečenja pacijenti u specijalizovnoj Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči imaju radno-okupacionu terapiju kada se bave poljoprivredonom proizovodnjom

MODIRČA – U okviru stalnog lečenja pacijenti u specijalizovnoj Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči imaju radno-okupacionu terapiju kada se bave poljoprivredonom proizovodnjom. U zaštićenoj kući ove Bolnice za hroničnu psihijatiriju u Donjim Kladarima, 12 pacijenata trenutno radi u plasteniku gde su zasadili 800 sadnica paprike, paradajza, patlidžana i krastavaca. U okviru kuće uzgajaju oko 70 koka nosilja koje donesu 900 jaja na mesečnom nivou, a u prošloj godini su othranili 200 pilića.

Kroz ovaj vid uključivanja pacijenata u rad u poljoprivredi, oni ostvaruju interakciju sa okolinom i osećaj korisnosti i produktivnosti. Njihove aktivnosti u baštovanstvu, stočarstvu pa i rad u kuhinji znači bolju socijalizaciju, razmenu iskustava, više druženja, bolju adaptaciju na bolničke uslove, privikavanje jednih na druge – istakla je Ruža Lukić rukovodilac radne terapije u ovoj bolnici i dodala:

Na kraju radnog dana odlično se osećaju i imaju bolji san. Često sami analiziraju ko je šta uradio i planiraju šta će da rade narednog dana. Ovaj rad i ovaj smeštaj u Kladarima je kao jedna seosko domaćinstvo i njima je to život kakav su nekada živeli. Na taj način vraćamo ih u nekakvu normalu, da su bitni, da je njihov rad koristan – kaže Lukićeva.

 

Lekari ove bolnice u lečenju hroničnih bolesnika redovno koriste radno-okupacionu terapiju. Od 285 pacijenta, smeštenih u bolnicu, preko 70% njih je obuhvaćeno nekim vidom radno-okupacione terapija, a od čega njih 50-tak se bavi poljoprivredom. Kako kažu rad u poljopprivredi je poslednji korak ka njihovom puštanju kući sa liječenja.

Pacijenti su ovde zaposleni i mi pokušavamo taj njihov zdravi deo ličnosti da sačuvamo pa i da ih vratimo kao zdrve ličnosti.. Ti radovi u poljoprvredi za pacijente su izuzetno važni. Sve je kao u pravom domaćinstvu. Mi smo jedinstvena bolnica u Srpskoj koja radi na ovaj način. Svi ovi pacijenti u bašti rade na način kakav su doneli iz svog kraja, iz Hercegovine, Krajine, Romanije. Ni u čemu ih ne sputavamo jer želimo da se njihova ličnost kroz ovaj rad u potpunosti ostvari odnosno da oni ozdrave – rekla je Gordana Spasojević, socijalni radnik u Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča.

 

Njih oko 50-tak u toku godine na njivi, u plasteniku ili na farmi proizvede značajne količine hrane potrebne za bolničku kuhinju. Osim zdrvstvene komponente, na ovaj način se uštede zanačajna finsijska sredstva u bolnici.

Izvor: novosti.rs   Autor: Vid Blagojević

GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

7 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

10 sati ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

1 dan ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

1 dan ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

1 dan ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

2 dana ago

This website uses cookies.