Categories: Vijesti

Počinje gradnja cesta prema Doboju i Mostaru u vrijednosti 2,46 milijardi KM

Gradnja čak 85 novih kilometara autoceste počet će do kraja ove godine, piše Večernji list BiH. Riječ je o projektima čija je vrijednost procijenjena na 2,46 milijardi konvertibilnih maraka.

Prema riječima direktora JP Autoceste Federacije BiH Elmedina Volodera, riječ je o kilometrima dionice Putnikovo Brdo (nadomak Dobojs) – Medakovo, Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše (nadomak Žepča) prema sjeveru kod Doboja, čime će kompletan sjeverni dio koridora u Federaciji BiH biti u izgradnji.

Na jugu su to dionice tunel Kvanj – Buna i Mostar jug – tunel Kvanj, zatim dvije kompleksne dionice tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar jug.

U ovom trenutku u izgradnji je blizu 40 kilometara autoceste na koridoru Vc, ukupne investicijske vrijednosti od 1,14 milijardi konvertibilnih maraka. Ako se izgradnja nastavi u dogovorenim okvirima i planovima, do kraja ove godine iz JP Autoceste Federacije BiH planiraju dovršiti čak pet projekata koji su trenutačno u izgradnji.

To su, prije svega, LOT 3b (1,5 km) – sarajevska obilaznica, Tarčin – ulaz u tunel Ivan (LOT 1, 4,9 km), tunel Ivan (LOT 2, dva kilometra) te na jugu dionice Počitelj – Zvirovići (LOT 1, 10,1 km) i most Počitelj (LOT 2, jedan kilometar).

Dakle, u funkciji će biti dodatnih 18 km autoceste, 6,9 km do Bradine u općini Konjic i 11,1 km do Bivoljeg Brda u općini Čapljina.

Ovoga ljeta u promet će se pustiti dionica Tarčin – Ivan u dužini od 6,9 kilometara, a za dvije godine korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida u dužini oko 130 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča – ističe Voloder.

Završetak svih dionica na sjeveru do Doboja predviđen je do kraja 2024. i početka 2025. godine te će ovisiti o brzini provođenja natječajnih procedura i ugovaranja, ali i poštivanja predviđene dinamike izgradnje.

Voloder naglašava kako je u idućem razdoblju predviđeno intenziviranje aktivnosti na osiguravanju financijskih sredstava za pripremu i građenje autoceste i brzih cesta na području cijele Federacije BiH.

– U proceduri je dodatno kreditno zaduženje kod međunarodnih financijskih institucija u ukupnom iznosu većem od jedne milijarde eura. Uz navedene izvore financiranja, značajna potpora izgradnji autoceste su i bespovratna grant sredstva Europske unije koja su osigurana u okviru agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) – kaže direktor JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukupna dosadašnja ulaganja u izgradnju autocesta na koridoru Vc u Federaciji Bosne i Hercegovine, uključujući građevinske objekte i opremu te investicije u tijeku, iznose 2,65 milijardi konvertibilnih maraka. Osim toga, izvršena su ulaganja u eksproprijaciju zemljišta od blizu 290 milijuna maraka, piše biznisinfo.ba.

Do sada je u potpunosti izgrađeno i nalazi se u upotrebi oko 114,5 kilometara autoceste, i to dionice

  • Svilaj – Odžak,
  • Zenica sjever – Tarčin i
  • Međugorje – Bijača.
GD

Recent Posts

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

12 sati ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

15 sati ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

1 dan ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

1 dan ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

1 dan ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

3 dana ago

This website uses cookies.