Categories: Vijesti

OPOZICIJA ZBIJA REDOVE! Politički blok u RS koji želi promenu vlasti pravi platformu za predstojeće izbore

PARTIJE okupljene u opozicionom bloku, na čelu sa SDS i PDP, ove sedmice kreću u izgradnju platforme i koncepta zajedničkog nastupa na predstojećim opštim izborima.

Stanivuković, Trivićeva i Vukanović / Foto PDP

Opozicija će konačno obelodaniti i kandidate za dve najvažnije pozicije na predstojećim izborima, a to su funkcije predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH. Zasada su najozbiljniji kandidati, članovi PDP Draško Stanivuković i Jelena Trivić. NJima uz rame je i Nebojša Vukanović, jedan od najglasnijih opozicionara u RS i nezavisni narodni poslanik.

Ipak, SDS kao najjača opoziciona stranka u RS očekuje da jedna od ove dve funkcije pripadne njima. Sve ovo će se naći pred opozicionim blokom na sastanku ove sedmice. Opozicija prva želi da otvori karte i pošalje ozbiljnu poruku da su spremni i jedinstveni za predstojeće izbore, kažu sagovornici „Novosti“. Nemanja Vasić, član Predsedništva SDS, kaže da je cilj stvoriti što širi front opozicionog bloka i da se utvrdi ko će dati kojeg kandidata na predstojećim izborima.

– Priporitet je zbijanje redova, platforma i programa delovanja, ali se neće bežati od priče o kandidatima. SDS će imati jednog od kandidata od dve najbitnije funkcije. Ne može najjača opoziciona stranka biti bez kandidata na izborima. SDS uspešno sprovodi konsolidaciju na terenu i svakim danom smo sve jači. Od Banjaluke do Bijeljine SDS će imati ili većine u skupštini ili načelnike. Jedinstven nastup opozicije doneće i pobedu – istakao je Vasić.

Prvi potez koji opozicija treba da povuče kako bi sprovela volju građana na narednim izborima, jeste da postigne dogovor oko zajedničkih kandidata za predsednika RS i člana PBiH, smatra Igor Crnadak, potpredsednik PDP.

– Nakon dogovora oko kandidata sledi formiranje najšireg mogućeg narodnog bloka ili fronta, koji bi okupio sve one koji hoće istinske promene u društvu – političke partije, nevladine organizacije, pojedince iz oblasti kulture, nauke, umetnosti, sporta, biznisa – istakao je Crnadak.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da osnovna stvar na političkoj sceni u RS jeste da ima veoma slabu ili nikakvu opoziciju.

– Od gore vlasti je gora samo loša opozicija. Glavni indikator kvaliteta demokratskog društva u višepartijskim sistemima je kvalitetna opozicija, a mi to nemamo – ističe Vuković.

TEŠKO DO KONSENZUSA

OPOZICIJA u RS se bori godinama za vlast, a ne za promenu i nove ideje i zbog toga imaju loše rezultate, ističe Drago Vuković.

– Promene na političkoj sceni RS mogu se desiti samo ako se pojavi novi politički lideri. Stanivuković, Trivićeva i Vukanović mogu nešto da promene, a ostali iz opozicije poput Mirka Šarovića i Branislava Borenovića su politički potrošeni. Nažalost, opozicija će teško postići konsenzus oko podrške pomenutom trojcu – kaže Vuković.

Izvor: novosti.rs / Autor: S. Mišljenović

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

15 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

24 sata ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.