Categories: Vijesti

Od ponedeljka u Srpskoj obavezna zimska oprema, vozači besplatno provjerite vaša vozila na punktu AMS RS

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) obavještava sve vozače da od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine, stupa na snagu Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima kojim je propisano da sva motorna vozila u Srpskoj i BiH moraju do 1. aprila 2022. godine posjedovati zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove.

Pravilnikom su od navedene obaveze izuzeta motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli, traktori na točkovima i traktori na gusjenicama.

Zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa minimalnom dubinom gazećeg sloja četiri milimentra i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

           AMS RS i Auto-moto društva (AMD) će povodom početka zimske sezone, od 1. do 26. novembra ove godine, sprovesti tradicionalnu preventivnu kampanju besplatne kontrole tehničke ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za zimu pod nazivom „Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2021“.

Kampanja počinje u ponedjeljak (1. novembar) u devet časova na parking prostoru benzinske pumpe „Nestro petrol“ u ulici Branka Popovića b.b. u banjolučkom naselju Lazarevo, gdje će stručni timovi AMS RS i društveno odgovorne kompanije „Optima grupa“ formirati ispitni punkt i kontrolisati tehničku ispravnost motornih vozila.

Početku kampanje prisustvovaće predstavnici nadležnih republičkih institucija, Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, kao i kompanija „Optima grupa“ i AMS RS. Izjave za javnost planirane su u deset časova.

           Vozačima će se na ispitnom punktu u banjolučkom naselju Lazarevo dijeliti grebalice za led, zimska tekućina za pranje vjetrobranskog stakla „Mosol“, servisne knjižice i leci u kojima je objašnjen način vožnje u zimskim uslovima i priprema vozila za zimu.

AMS RS podsjeća vozače da se pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu, na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu, odnosno kada je kolovoz zaleđen.

Za vrijeme zimskih uslova na putevima nije dozvoljen saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.

Raspored punktova AMS RS u toku trajanja aktivnosti od 01.11.2021. do 26.11.2021. god.

GD

Recent Posts

Hristos Vaskrse -Vaistinu Vaskrse: Običaji za Vaskrs

Svim pravoslavnim vjernicima srećan najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, uz tradicionalan pozdrav Hristos Vaskrse -…

10 sati ago

Nove kazne za turiste u Crnoj Gori: Spremite i do 1.000 evra

Lokalne vlasti Tivta odlučili su da zabrane kretanje turista u kupaćim kostimima u pješačkim zonama,…

18 sati ago

VELIKA PORODIČNA ŠETNJA u Doboju: Međunarodni dan porodice u organizaciji Republičkog udruženja 4+ i drugih

U Doboju, 19. maja 2024. godine, od 9,00 časova se organizuje jutarnja molitva u hramu…

2 dana ago

Veliki petak: Danas je najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je razapet i umro Isus Hristos

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet…

2 dana ago

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

3 dana ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

3 dana ago

This website uses cookies.