Categories: Vijesti

Najplaćeniji u BiH: Senad Softić ubjedljivo najplaćeniji zvaničnik

SARAJEVO – Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, s osnovnom platom od malo više od 8.000 KM bez minulog rada, toplog obroka, dnevnica i ostalog ubjedljivo je najplaćeniji zvaničnik neke javne institucije u Bosni i Hercegovini.

Poslije Softića, najplaćeniji rukovodilac neke institucije Bosne i Hercegovine je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, čija osnovna plata iznosi 6.117 KM, a prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH iza Kneževića po visini primanja u javnim institucijama u BiH su potpredsjednici Ustavnog suda, koji mjesečno bez dnevnica, toplog obroka, minulog rada i ostalih dodataka na platu zarađuju 5.199 KM, te sudije Ustavnog suda BiH s platom od 5.094 KM. Odmah nakon sudija Ustavnog suda BiH, po visini primanja je Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, koji ima osnovnu platu od 5.080 KM, a zatim slijede članovi Predsjedništva BiH sa platom od 4.756 KM te sudije Suda BiH s osnovnim platama od 4.618 KM, dok Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, mjesečno kao osnovnu platu bez dodataka prima 4.281 KM, a njegovi zamjenici 4.186 KM.

Samo malo manje, i to 4.138 KM, imaju predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda BiH, dok ministri u Savjetu ministara BiH, kao i predsjedavajući radnih komisija i predsjedavajući klubova u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH mjesečno primaju po 4.043 KM, dok „obični“ poslanici kao osnovnu platu bez dodataka mjesečno zarade 3.995 KM.

„Radi se o osnovnim platama bez minulog rada, dnevnica, toplog obroka i još nekih naknada, tako da kada je riječ o najplaćenijim zvaničnicima u institucijama BiH ima slučajeva da im se osnovna plata uveća i do 50 odsto u odnosu na osnovnu, a sve zavisi od godina staža, odnosno procenata uvećanja po osnovu minulog rada, ali i toga koliko je bio na putu taj mjesec i koliko je radio van radnog vremena“, ispričao nam je jedan sagovornik „Nezavisnih“.

Kada je riječ o guverneru Softiću, u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine rekli su nam da je plata guvernera kao glavnog izvršnog funkcionera ujedno i predsjednika Upravnog odbora CB BiH utvrđena aktom Upravnog odbora i iznosi 5.450 bodova, umanjena za nepuno radno vrijeme pet odsto zbog angažmana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

„Vrijednost boda za obračun plata službenika CB BiH iznosi 1,55 KM. U skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH, ukupan iznos plate se uvećava za 0,5 odsto za svaku godinu započetog radnog staža, a najviše do 20 odsto. Guverner ne prima naknadu za članstvo u Upravnom odboru, iako na to ima zakonsko pravo“, rekli su nam u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

U CB BiH takođe naglašavaju i to da je Centralna banka samostalna institucija i nezavisna u svom radu, koja se finansira iz vlastitih izvora, tako da se primanja guvernera niti bilo kojeg službenika ili imenovanog lica u Centralnoj banci ne finansiraju iz javnih budžeta.

Što se tiče regiona, guverneri u Srbiji i Hrvatskoj imaju veća primanja od Softića, međutim i daleko više odgovornosti i posla s obzirom na to da, za razliku od Centralne banke BiH, poprilično aktivno učestvuju u trgovini vrijednosnim papirima, pišu nezavisne.com.

Osnovna plata

  • Predsjednik Ustavnog suda BiH – 6.117 KM
  • Potpredsjednici Ustavnog suda BiH – 5.199 KM
  • Sudije Ustavnog suda BiH – 5.094 KM
  • Predsjednik Suda BiH – 5.080 KM
  • Članovi Predsjedništva BiH  – 4.756 KM
  • Sudije Suda BiH – 4.618 KM
  • Predsjedavajući Savjeta ministara BiH – 4.281 KM
  • Zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH – 4.186 KM
  • Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda BiH – 4.138 KM
  • Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda BiH  – 4.138 KM
  • Ministri u Savjetu ministara BiH – 4.043 KM
  • Predsjedavajući klubova u oba doma bh. parlamenta – 4.043 KM
  • Predsjedavajući radnih komisija oba doma bh. parlamenta – 4.043 KM
  • Poslanici – 3.995 KM
GD

Recent Posts

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO REGION Osumnjičeni za monstruozno ubistvo Saše Kulića OSTAJU IZA BRAVE do kraja jula

Osumnjičeni za ubistvo Saše Kulišića (45) iza brave najduže ostaju do 29. jula ove godine.…

5 sati ago

MERIDIANBET SPORTSKA LIGA: Ovo su kandidati za MVP priznanje

Meridianbet Univerzitetska sportska liga Banja Luka bliži se kraju, kvalitet igre je sve veći, a istakli…

5 sati ago

Detalji tragedije kod Dervente: U sudaru poginuo sin, otac povrijeđen

DERVENTA - Maloljetni dječak je poginuo, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen u sudaru automobila…

6 sati ago

VISOKE CIJENE „PREKINULE“ TRADICIJU RASKOŠNIH TRPEZA: Građani Srpske, po svemu sudeći, skromno će dočekati predstojeće praznike

PRED nama je mjesec koji obiluje brojnim praznicima i kada je po tradiciji velika potražnja…

1 dan ago

ZVONO POZIVA SVE MANJE ĐAKA U UČIONICE: U školama upisano skoro 50.000 manje srednjoškolaca

U Bosni i Hercegovini školske učionice su sve praznije, a broj učenika iz godine u…

1 dan ago

OVOME SE NIKO NIJE NADAO: Detaljna prognoza za Prvi maj

U Republici Srpskoj i FBiH sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom…

2 dana ago

This website uses cookies.